În două luni, Asociaţia Română pentru Reciclare a deschis nouă centre noi de colectare a deşeurilor DEE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O treime dintre judeţele României dispune de o soluţie permanentă pentru reciclarea electrocasnicelor şi electronicelor vechi, în condiţiile în care, în două luni, Asociaţia Română pentru Reciclare a deschis, la standarde europene, nouă centre de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).

Infrastructura de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice este încă insuficientă în raport cu populaţia. În aceste condiţii, organizaţia non-profit RoRec îşi propune să creeze o reţea naţională de colectare a DEEE, în parteneriat cu primăriile..

"Efortul nostru în parteneriat cu autorităţile locale este acela de a crea o infrastructură naţională de centre de colectare DEEE care să deservească un număr cât mai mare de locuitori. Pe lângă acţiunile recurente de colectare, pe care le derulăm deja de trei ani la nivel naţional, ne concentrăm pe dezvoltarea şi consolidarea Reţelei Naţionale de Colectare, proiect care cuprinde în acest moment 23 de centre deschise în parteneriat cu Primăriile, în 14 judeţe", a declarat preşedintele Asociaţiei Române pentru Reciclare, Liviu Popeneciu.

Centre permanente

Dintre cele 23 de centre permanente, accesibile unui număr de câteva milioane de locuitori din 14 judeţe, nouă au fost inaugurate în ultimele două luni în Alba Iulia, Alexandria, Bistriţa, Cernavodă, Făgăraş, Găeşti, Săcălaz, Sinaia şi Reşiţa. Pe lângă preluarea DEEE-urilor care pot fi aduse direct la centre, persoanelor fizice şi juridice le este pus la dispoziţie un serviciu gratuit de colectare de la domiciliu/sediu pentru aparatura grea sau voluminoasă.
Adresele centrelor, orarul de funcţionare şi numerele de telefon la care pot fi făcute comenzi sunt disponibile pe site-ul RoRec.

DEEE sunt o categorie aparte de deşeuri, întrucât conţin substanţe periculoase pentru sănătate şi mediul înconjurător, fiind de 10 ori mai toxice decât alte deşeuri. De aceea, trebuie colectate într-un spaţiu special amenajat, în condiţii de deplină siguranţă, cu respectarea normelor de mediu, se arată în comunicatul RoRec.

În al doilea rând, aceste echipamente conţin materiale utile care pot fi recuperate şi valorificate, printr-un proces de reciclare corectă, protejând astfel resursele naturale. De asemenea, procesul de reciclare al acestor materiale trebuie să se realizeze în condiţii speciale şi să respecte norme şi standarde stricte, reglementate la nivel european.

Asociaţia Româna pentru Reciclare - RoRec este o organizaţie colectivă non-profit având ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuţi producători europeni de electrocasnice cu activitate în România.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite