Cum vă puteţi feri de escrocii imobiliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de persoane vârstnice au beneficiat, anul trecut, de asistenţă juridică gratuită oferită de serviciile de autoritate tutelară din cadrul primăriilor din Capitală pentru

Câteva sute de persoane vârstnice au beneficiat, anul trecut, de asistenţă juridică gratuită oferită de serviciile de autoritate tutelară din cadrul primăriilor din Capitală pentru încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare de imobile. Cumpărătorul primeşte astfel, după decesul celui care îşi înstrăinează casa, drepturile asupra locuinţei. Numai la sectorul 6, 80 de pensionari au fost însoţiţi, la cerere, de consultanţii juridici la notariat. Măsura este necesară pentru a evita situaţia în care vârstnicii ar putea fi alungaţi din propria casă după încheierea contractelor. Sunt cazuri în care persoanele cunosc normele juridice, altele în care află detalii despre procedură abia în faţa notarului. Nu de puţine ori, persoana care vinde ştie că se va încheia un contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere şi, de fapt, se încheie unul simplu, spune Ionuţ Dumitrenco, şeful Serviciului relaţii cu publicul şi mass-media din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6. În urma unei cereri depuse la acest serviciu, specialiştii vor face verificări la domiciliul persoanei vârstnice. Concluziile vor fi prezentate în ancheta socială. Acest document stă la baza emiterii delegaţiei de participare la încheierea, în prezenţa notarului public, a actului solicitat. Notarul nu are voie să încheie un act de înstrăinare al unei persoane vârstnice, care are vârsta de peste 60 ani, dacă persoana nu este asistată de un funcţionar de la Direcţia de Asistenţă Socială din primăria de sector.
Actele pe care trebuie să le prezinte pensionarul sunt: copie după buletinul/cartea de identitate, talonul de pensie, contractul de casă şi un certificat medical din care trebuie să reiasă că este apt mintal. Persoana cu care se încheie contractul trebuie să prezinte, la rândul său, o copie după actul de identitate şi o declaraţie pe propria răspundere prin care îşi asumă responsabilitatea de a întreţine persoana respectivă, o adeverinţă de venit din care să reiasă că dispune de mijloace materiale suficiente pentru a o întreţine.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite