În mai se pune gazonul pe Naţional Arena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finalul operaţiunii de fixare a acoperişului retractabil de pe Stadionul Naţional vor începe lucrările de montare a gazonului. Acoperişul interior mobil, la care se lucrează de ieri, a mărit costul stadionului cu aproximativ o sută de milioane de lei şi va fi gata în trei săptămâni.

Lucrările la acoperişul retractabil, obiectul celui de-al treilea act adiţional din contractul de construire al Stadionului Naţional, care presupune suplimentarea costului lucrărilor cu aproximativ o sută de milioane de lei, au demarat ieri.

„Odată cu de montare acestuia, care va dura trei săptămâni, se încheie ultima etapă din construcţia stadionului. În acelaşi timp se lucrează şi la infrastructura zonei adiacente stadionului”, a spus primarul Sorin Oprescu, vineri, după ultima vizită pe care a făcut-o la Stadionul Naţional. El a mai spus că ultimul element care mai rămâne de  executat îl reprezintă montarea gazonului cu instalaţiile aferente. „Aceste lucrări vor fi făcute în luna mai. În luna august stadionul va fi gata”, a mai declarat edilul. Pe Stadionul Naţional urmează să se dispute, pe 10 august, partida de iaugurare România - Argentina.

Zeci de tone de cabluri

Muncitorii au terminat de montat înainte de prânz cablurile din oţel care vor susţine copertina stadionului. Reţeaua de cabluri, care seamănă foarte mult cu o pânză de păianjen şi cântăreşte câteva zeci de tone, va fi ridicată parţial astăzi. Operaţiunea va fi efectuată de specialişti care au experienţă în domeniu, pe stâlpii de susţinere au fost montate în prealabil cricuri hidraulice care vor trage cablurile.

 „Lucrările vor dura aproximativ trei săptămâni. Pe scurt, este vorba despre un sistem glisant, care funcţionează pe nişte şine susţinute de o structură formată din cabluri de oţel”, a explicat şeful biroului tehnic al şantierului, Michael Iovănel.

Cubul video, cireaşa de pe tort       

Structura acoperişului interior mobil este proiectată să susţină şi un anasamblu de patru ecrane-gigant, fiecare cu o suprafaţă de 30 metri pătraţi, numit cub video, cu ajutorul căruia se vor putea urmări reluările, dar şi alte imagini, la fel ca pe stadioanele mari din Europa. „Vor fi patru ecrane, îndreptate către fiecare latură a stadionului, situate deasupra terenului, chiar în mijloc. Aceste cuburi video sunt des întâlnite pe stadioanele cunoscute din toată lumea”, a mai spus Iovănel.

Acoperiş rezistent la incendii

Acoperişul va avea o suprafaţă de 9.650 metri pătraţi, iar folia transparentă din policarbonat, care va fi rezistentă la incendii, va fi de 4.000 metri pătraţi. Aceasta va fi amplasată pe cablurile de oţel, montate deja de muncitori.
În paralel, se lucrează la finisajele interioare din zona VIP, partea administrativă, vestiare, sălile de conferinţe, utilităţi şi holuri. Instalaţia electrică şi cea de climatizare au fost montate în plafon, iar gresia şi faianţa, sunt deja fixate.

Estimate iniţial la 119 milioane de euro, costurile stadionului au crescut la 234 de milioane de euro, deoarece în proiectul iniţial n-a figurat montarea unui acoperiş retractabil, schimbându-se şi structura de rezistenţă odată cu modificarea tipului de acoperiş.

94 de căi de acces
Naţional Arena va avea o capacitate de 55.000 de locuri pentru spectatori, din care 20.000 vor fi la tribuna întâi. Etajul unu va fi destinat lojelor pentru oaspeţii de onoare, iar etajul doi cuprinde inelul necesar circulaţiei pentru spectatorii care ajung la balconul stadionului, acesta urmând a avea o capacitate de 35.450 de locuri. Accesul pe stadion se va face simultan prin 94 de căi de acces.














București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite