Ghidul profesorului debutant, cu informaţii de pe net. Dascălii dezamăgiţi vor să plece cât mai repede din sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii liceelor pedagogice şi studenţii vor primi de la Federaţia Sindicatelor Libere în Învăţământ un ghid despre sistemul de învăţământ, cu informaţii din noua lege a educaţiei. Debutanţii care sunt hotărâţi, în mare parte, să-şi dea demisia de îndată ce-şi găsesc un alt job, ar fi preferat să afle mai multe despre cum să rezolve problemele la clasă sau dacă li se va mări salariul.

De Ziua Mondială a Educaţiei, FSLI a lansat Ghidul debutantului, din care aceştia află structura anului şcolar, cum se face angajarea în învăţământ, ce criterii trebuie să îndeplinească, ce activitate trebuie să desfăşoare la catedră, cursurile pe care trebuie să le urmeze pentru a se titulariza, cum îşi obţin gradele didactice, ce sancţiuni pot primi şi la ce sporuri au dreptul. Majoritatea informaţiilor le-ar fi găsit pe internet. Cu elevi impertinenţi şi salarii ruşioase, peste 40% dintre ei abia aşteaptă să scape de meseria de profesor.

“Eu sunt de cinci ani în învăţământ, am predat la postliceală şi acum sunt profesor în preşcolar, la o grădiniţă din sectorul 4. Poate m-ar fi ajutat informaţiile din ghid, dar deja mi-am depus dosarul pentru un alt job, în domeniul militar. Iau 820 de lei pe lună acum, am noroc de soţul meu care are un serviciu mai bun”, spune cu dezamăgire Viorica.

La fel de nemulţumită este şi Neluţa care este profesor de religie doar de o lună şi deja se gândeşte să se reorienteze. “Noi, tinerii, după ce terminăm facultatea nu prea avem unde să ne angajăm şi atunci, ca să nu stăm acasă, venim în învăţământ. Până la urmă aş accepta problema banilor, dacă aş avea vreo satisfacţie profesională, dacă aş vedea că elevii sunt respectuoşi, că au cei şapte ani de acasă”, a explicat tânăra.

Şi reprezentanţii FSLI sunt conştienţi că nu-i pot convinge pe dascălii tineri, cu trei rânduri despre ce drepturi au, să rămână în sistem. “N-am putut cum să facem o predicţie cu cât le vor creşte salariile în următorii ani că nici noi nu ştim. Cu 160 de euro pe lună nu ai cum să-i încurajezi pe tineri să lucreze ca profesori. Primim zilnic semnale că tot mai mulţi profesori debutanţi vor să plece din sistem”, explică Simion Hancescu, preşedintele FSLI.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite