În primele trei luni ale anului, livrările de spaţii noi de birouri au fost cele mai scăzute din ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea pe piaţa de birouri din Bucureşti înprimul trimestru al anului a fost de 45.000 de metri pătraţip, la un nivel similar cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 42% mai mare faţă de trimestrul anterior, potrivit unui raport prezentat astăzi de CBRE România.

Livrările de spații noi au fost cele mai scăzute din ultimii ani, de doar 2.000 de metri pătraţi, potrivit Raportului despre piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti al CBRE România.

Rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a înregistrat scăderi de la trimestru la trimestru, rămânând ridicată în special în zonele periferice, precum Pipera şi în Est. O singură clădire de birouri a fost finalizată în acest trimestru, Barbu Văcărescu Office, cu o suprafaţă închiriabilă de 2.000 de metri pătraţi. Se așteaptă ca până la finele anului să fie livrați 100.000 de metri pătraţi de noi spații pentru birouri în Capitală, în proiecte cum ar fi AFI Business Park, Aviatorilor Business Plaza, Prezan OB, Unicredit HQ şi ART Business Center 6.

„Cererea pe piaţa de birouri din Bucureşti este similară cu cea de anul trecut, însă nivelul livrărilor va fi scăzut în acest an, cu 20% mai mic față de 2011, şi va continua să fie redus comparativ cu anii anteriori”, a declarat Cătălina Jigman, Head of Office Department, CBRE România. „În primul trimestru al acestui an a fost finalizată o singură clădire, iar o parte dintre proiectele anunţate depind de activitatea de pre-închiriere. Fără astfel de tranzacţii şi cu o rată de neocupare ce înregistrează scăderi graduale, nivelul chiriei ar putea înregistra o ușoară creștere, pachetele de gratuități ar putea fi diminuate, iar flexibilitatea proprietarilor în renegocierea contractelor existente să fie redusă’’, a adăugat Cătălina Jigman.

Activitatea de tranzacţionare în primul trimestru al anului a însumat 49.000 de metri pătraţi, iar cererea reprezintă 91%, cu 45.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi, în timp ce 9% reprezintă tranzacţiile de renegociere şi/sau reînnoire a termenilor contractuali. Cererea de tranzacţionare a fost împărţită între tranzacţii de relocare (40%), extinderi (10%) şi o tranzacţie de pre-finalizare (50%).

Zona de Nord a Capitalei a înregistrat cele mai multe tranzacţii de închiriere (61% din totalul cererii), urmată de Centru (15%) şi CBD (8%). Cele mai active companii în T1 au fost cele din sectorul Financiar (52% din totalul cererii) şi cele din sectorul Serviciilor Profesionale (24%).

Chiria zonelor prime a rămas stabilă la valoarea de 19,5 EUR/mp/lună, iar chiria de bază este neschimbată în aproape toate zonele. Se estimează că aceasta ar putea creşte uşor în trimestrele viitoare în spațiile centrale având în vedere nivelul scăzut al livrărilor și rata de neocupare de aproximativ 6% pentru clădirile de birouri clasa A situate în CBD. În funcție de durata contractului și de puterea de negociere, chiriile nete efective pot atinge valori cu 20% mai mici faţă de chiria de bază, datorită pachetelor oferite de proprietari, precum luni gratuite sau contribuţii ale acestora la costurile de amenajare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite