"În ograda noastră se face curăţenie ca-n Congo!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"mai mult decât se cuvenea...". Debarasarea de "responsabilii inadaptaţi", spune primarul, modificarea cadrului legislativ şi descentralizarea administraţiei ar putea rezolva toate problemele

"mai mult decât se cuvenea...". Debarasarea de "responsabilii inadaptaţi", spune primarul, modificarea cadrului legislativ şi descentralizarea administraţiei ar putea rezolva toate problemele oamenilor...
- Jumătate de mandat, jumătate rezolvate problemele sectorului, domnule primar?
- Nu! Există proiecte care au durat mai mult decât ne-am aşteptat! Din păcate, există şi persoane cu funcţii care sunt inadaptate la ceea ce se petrece la ora actuală în administraţie. Probabil ar fi fost mai utile înainte de "89...
- Care sunt acum principalele probleme ale oamenilor?
- Categoric străzile. Am promis în campania electorală că până la sfârşitul mandatului meu nu vor mai exista "uliţe" în sectorul 1. În ultimii doi ani am introdus apă şi canal pe 50 de străzi şi s-au asfaltat aproape 200. La sfârşitul acestui an vom finaliza circa 300 de străzi cu toate utilităţile. Cele mai grele probleme sunt în cartierele Vatra Nouă, Străuleşti, Giuleşti 16 Februarie, unde un există nici canalizare, nici apă, nici asfalt.
- Care este situaţia spaţiilor verzi? Defrişări masive în pădurea Băneasa...
- Pădurea Băneasa nu este în administrarea primăriei, ci a Romsilva, care nu ne consultă pe noi în problema defrişărilor. Dar evident, tăierea oricărui pom reprezintă o problemă pentru Bucureşti, care este un oraş extrem de poluat... Pe 2004-2005 am investit circa cinci milioane şi jumătate de lei noi în parcuri, iar în acest an această sumă aproape se va dubla. Reorganizarea completă a parcurilor şi zonelor verzi este o prioritate.
- Tinerii din sector se plâng de locuinţe...
- Nu ştiu cum e abordată această problemă în alte sectoare, dar în sectorul 1 au rămas foarte puţine spaţii locative disponibile. În Bucureşti, de 16 ani, administraţia locală a terminat doar blocurile începute înainte de 1989. În sectorul 1, practic, nu s-a construit nimic nou şi rezultatul se vede. Mai mult, în ultimul an s-a acutizat problema evacuaţilor din casele retrocedate foştilor proprietari. Din acest motiv am solicitat şi obţinut un credit pentru construcţia a 450 de apartamente în zona Odăi, în acest moment fiind demarcate deja procedurile de proiectare şi autorizare.
- Cum colaboraţi cu consilierii locali? Mai sunt blocate proiecte?
- Colaborarea este nu bună, foarte bună! Consilierii locali ai sectorului 1, indiferent de partid, sunt oameni responsabili, care lucrează pentru cetăţeni. Blocaje mai apar şi, în general, ele se datorează legislaţiei, care delimitează destul de neclar unele atribuţii între Primăria Capitalei şi primăriile de sector.
- Videanu?
- Cu dl Videanu, foarte bine. Probleme apar de multe ori în "eşalonul 2". Nu toată lumea acceptă că descentralizarea rezolvă cel mai rapid problemele cetăţenilor.
- Ce problemă din sector v-a dat până acum dureri de cap?
- Salubrizarea. Firma care a fost selectată de Primăria Capitalei pentru salubrizarea sectorului 1 are şi acţionariat german, dar face curăţenie ca în Congo. Oricât i-aş supraveghea şi penaliza, ei ştiu că nu le pot anula contractul. şi nu-şi fac treaba aşa cum ar trebui.
- Ce vă reproşează oamenii? Sunteţi un primar bogat...
- Orice nu funcţionează aşa cum ar trebui în sectorul 1 este reproşat primarului, şi este normal să fie aşa. De la problemele majore până la lucruri mărunte, dar importante pentru oameni: că un vecin construieşte mai mult decât ar trebui, că nu i se ridică gunoiul la timp... Provin dintr-o familie care a fost înstărită înainte de 1948. Problema este cu cei care au venit la primărie în Trabant şi după patru ani pleacă în Mercedes. Nu este cazul meu!

Vasile Gherasim: "Nota 7 pentru primarul sectorului 1"
Principalul contracandidat al lui Andrei Chiliman la alegerile din vara anului 2004 pentru scaunul de edil, Vasile Gherasim, fost primar al sectorului 1, a făcut o radiografie a activităţii administrative a actualului primar. "Se putea lucra mai repede! Spitalele, şcolile, mişcări cam timide... şi investiţiile sunt mici. Unele dintre proiectele mele au fost însă duse mai departe şi mă refer la problema străzilor. Nici nu avea cum să nu meargă mai departe, pentru că avea licitaţia câştigată. Nota 7 pentru Chiliman".

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite