Proiect pentru un bloc de 45 de metri înălţime, peste un monument istoric de lângă Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul New Europe Property Investments (NEPI) a propus Comisiei Tehnice de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei proiectul de construcţie a unei clădiri de birouri înalte de 45 de metri, pentru a fi amplasată pe terenul unui monument istoric din spatele Guvernului.

Proiectul blocului, cu o înalţime echivalentă a 9-10 etaje şi trei niveluri subterane, este amplasat pe bulevardul Aviatorilor nr. 8, în Piaţa Victoriei, pe un teren de aproximativ 4.500 de metri pătraţi. Aici se găseşte  casa Oromolu,  monument istoric, construită între 1926-1927. Proprietatea a fost evaluată anul trecut la 13,2 milioane de euro, conform Wall-Street. În plus, tot bulevardul este zonă protejată şi, potrivit regulamentelor de urbanism, înălţimea maximă până la care se poate construi este de 13 m.

Conform HotNews, Comisia Tehnică de Urbanism a respins avizarea proiectului miercuri, 28 martie, deoarece Legea Urbanismului interzice investitorilor privaţi să facă Planuri Urbanistice Zonale care modifică regulamentul local de construire, pentru clădiri de birouri.

Biroul de arhitectură Nord Plan Architecture a realizat proiectul clădirii pentru proprietarii terenului, grupul NEPI, care l-a achiziţionat anul trecut, deşi înălţimea blocului este de trei ori mai mare decât cea admisă în zonă, procentul de ocupare a terenului este cu 15% mai mare, iar coeficientul de utilizare a terenului (CUT) este aproape dublu. Acţionarii firmei de arhitectură, Omega Qattro Holding şi Maria Pitrescu sunt acţionari şi la firma Alpha Efect, împreună cu Vlad Cavarnali, membru al Comisiei Tehnice de Urbanism (sursa: HotNews).

Terenul din Aviatorilor,  tentaţie de 4.500 mp pentru dezvoltatorii imobiliari

Dacă de la criteriul de înălţime se mai pot face derogări la acordarea avizelor de construire, modificarea CUT este ilegală şi instanţele dau decizii de suspendare a aprobărilor în doar 2-3 luni, dacă acest coeficient se modifică, explică preşedintele asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan. În cazul casei Oromolu, nu s-ar putea aproba construcţia blocului decât cu modificarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). „Dacă se modifică PUZ, îl atacăm în justiţie, [clădirea din Aviatorilor, nr 8] este un loc important” – Nicuşor Dan.

Deşi legea permite primăriei să exproprieze proprietarul care nu are grijă de un monument istoric aflat pe terenul său, nu există un asemenea precedent în Bucureşti. Clădirea a fost naţionalizată în 1996, a fost adăpost pentru oamenii străzii şi a trecut printr-un incendiu , în 2009, dar încă rezistă, deşi este parţial distrusă. De când a luat foc, geamurile sunt acoperite cu scânduri.

Imobile de 10 etaje precum cel din proiectul din Aviatorilor primesc  avizul Comisiei Tehnice de Urbanism, notează Roxana Wring, preşedinte a Asociaţiei pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Patrimoniului din România: „Imobile de zece etaje lipite de case de patrimoniu, spaţii verzi înghiţite de clădiri al caror gabarit striveşte vecinătăţile, străzi - altadată oaze de linişte - transformate în furnicare de maşini. Toate aceste proiecte au avizul CTATU”.

Noul proprietar al casei Oromolu

Conform proiectului, grupul de firme NEPI nu ntenţionează să demoleze monumentul, ci să contruiască blocul în jurul casei.

Fondul de investiţii sud-african NEPI a raportat pentru anul 2011 un profit de aproape trei ori mai mare decât în anul precedent, în valoare de 18,77 milioane de euro, conform dailybusiness.ro. 

Printre investiţiile oportune din 2011 ale grupului, în colaborare cu Carrefour Property, se numără închirierea a peste jumătate din mall-ul din Ploieşti, extinderea Promenada Mall Brăila, dezvoltarea Strip Mall din Braşov si a Auchan Piteşti, achiziţia imobilului istoric de la Guvern.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite