Un milion de arbori din Capitală au fost înlocuiţi cu asfalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai pentru noua bandă spre Otopeni au fost sacrificaţi 1.000 de copaci

Capitalei. În ultimii 16 ani au dispărut peste 50% din spaţiile verzi ale metropolei şi s-au "evaporat" un milion de arbori. Bucureştiul va fi un oraş curat şi cu un nivel al poluării "acceptabil" peste 15 ani.
Potrivit statisticilor Fundaţiei ECO-Civica, aproape 1.000 de arbori au fost tăiaţi de pe DN1 pentru a se construi o nouă bandă de rulare spre Otopeni. Traficul este în continuare gâtuit. Pentru modernizarea şoselei Giurgiului s-au tăiat 550 de arbori de aliniament pentru noul carosabil, lărgit cu un metru. Parcul auto a ajuns la un milion de vehicule, iar realizarea centurii nu este decât un proiect deocamdată. Municipalitatea intenţionează să adopte noi cuantumuri ale amenzilor aplicate celor care aruncă hârtii pe stradă, deşi, practic, inspectorii nu pot aplica actualele sancţiuni, care ajung până la 20 milioane de lei, din cauză că nu îi pot legitima pe contravenienţi decât în prezenţa unui poliţist. Reprezentanţii primăriei recunosc că bucureştenii au de ce să fie nemulţumiţi. Actualii operatori, al cărui număr a fost stabilit fără a se realiza un studiu privind necesităţile oraşului, nu au programe concrete privind colectarea selectivă a deşeurilor. Nu sunt programe unitare de educare, stimulare sau conştientizare a populaţiei, iar o parte din deşeurile produse ajung pe domeniul public. Nu există un studiu prin care să se stabilească frecvenţa măturării, stropirii şi spălării carosabilului. Nu există un program de colectare a deşeurilor industriale reciclabile. Cele două depozite ecologice, Iridex şi Vidra, nu au instalaţii sau sisteme de selectare a deşeurilor la rampă, susţine viceprimarul general al Capitalei, Răzvan Murgeanu, iar primăria nu dispune de alte sisteme de neutralizare, cum ar fi incinerarea. Gestionarea deşeurilor se realizează în baza unui studiu efectuat de Agenţia Japoneză JICA în anii 1994-1995.

"Apele uzate netratate reprezintă cea mai mare problemă de poluare a Capitalei. În acest sens, împreună cu Primăria Capitalei, se derulează, în perioada 2006-2010, cel mai amplu program de reabilitare şi modernizare a staţiei de tratare a apelor uzate a oraşului, care numai în prima etapă va beneficia de 108 milioane de euro, din care 65% provin din fonduri ISPA", a declarat ministrul mediului şi gospodăririi apelor, Sulfina Barbu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite