Bucuresti:Rromi, maghiari si „cele 11 porunci“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup format din membri ai asociaţiilor nonguvernamentale ale rromilor si alţi voluntari a prezentat astăzi, în faţa sediului din Bucureşti al UDMR,  „protocolul celor 11 porunci“, replica lor la „îndreptarul“ compus de maghiarii din  Sânmartin.

În urma cu o lună şi jumătate, la 8 iunie, locuitorii maghiari din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, au compus pentru rromii din localitate „11 porunci“.

Azi-dimineaţă, un grup format din membri ai asociaţiilor nonguvernamentale reprezentative ale rromilor a prezentat, în faţa sediului din Bucureşti al UDMR, replica la mesajul maghiar.

„Protocolul celor 11 porunci a fost făcut pentru a caricaturiza protocolul pe care rromii din Sânmartin au fost obligaţi de localnicii maghiari să îl semneze “, a spus Gelu Duminică, director executiv al Agenţiei de dezvoltare comunitara „Împreuna“.

Dintre „cele 11 porunci“, doar ultima are o tentă serioasă
„La punctul 11 ne angajăm atât noi cât şi maghiarii să respectam regulile de convieţuire“, a explicat Marian Mandache, coordonator al departamentului Drepturile omului de la Romani CRISS.
 
Marko Atilla, secretar de stat la Departamentul de relaţii interetnice i-a primit în sediul UDMR pe reprezentanţii rromilor pentru a rezolva acest conflict. El i-a invitat pe reprezentanţii organizaţiilor la dialog şi a făcut front comun cu aceştia.

„Ungurii şi rromii nu au fost niciodata în baricade diferite. Esenţa conflictului nu se găseşte în ura interetnica, ci s-a creat din cauza situaţiei economice delicată din zona aceea“, a replicat Attila.
 
Deşi comportamentul ungurilor i-a jignit pe rromi, aceştia au protestat paşnic.
„Nici Primăria, nici Poliţia de acolo nu au luat măsuri împotriva celor care i-au hăituit pe rromii din Sânmartin. Ne-am strâns aici ca să se ia măsuri, că aşa putem şi noi să dăm foc la case cum au facut ei. Dar vrem să se rezolve paşnic acest conflict“, a afirmat Teodor Motoi, voluntar prezent la protest.

Protocol „la mişto“
Spre deosebire de protocolul din Sânmartin, în care rromii au primit un termen de 15 zile pentru a se supune unor reguli discriminatorii, cel redactat la Bucureşti este unul ironic. La fel sunt si termenele „de execuţie“.

„Protocolul semnat în Harghita sfidează normele bunului simţ si trebuia dus în derizoriu, pentru a evita degenerarea conflictului“, a mai explicat Gelu Duminică.

Aşa că poruncile rromilor sunt mai mult şicanatoare. Prin acest protocol, rromii vor să îi oblige pe maghiari „să înveţe să pronunţe corect româneşte minim 20 de cuvinte ca: barză, viezure, mânz“ sau „sa renunţe la mustata aia pe care o poartă, pentru că stramoşii noştri rromi au patentat acest model de arhitectură facială“.

De asemenea, termenele pe care le dau romii sunt tot „la mişto“. Timpul pe care îl „impun“ pentru învăţarea cuvintelor este „ieri“, iar pentru „comportamentul civilizat de zi cu zi, nu ca hunii“, este de „când se poate“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite