"Sobe" ecologice şi materiale foarte rezistente, invenţii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Materiale polimerice care utilitate în industria energetic nucleară sau instalaţia de biogaz care foloseşte deşeurile biodegradabile sunt două dintre invenţiile institutelor româneşti de cercetare. Acestea au fost, de altfel, au fost premiate de către Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR).

Premiile au fost acordate ieri, în cadrul unei ceremonii. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA este instituţia care a primit cele două premii pentru proiectele “Materiale polimerice de înaltă stabilitate pentru fabricarea produselor de etanşare utilizate în centralele nuclearo-electrice”, respectiv “Instalaţie de biogaz pentru gospodării individuale”. Ambele invenţii sunt implementate deja pe scară largă.

Materialele polimerice sunt folosite în energetic nucleară pentru fabricarea de izolaţii electrice, amortizoare de vibraţii, membrane separatoare pentru circuite de răcire, diverse garnituri de etanşare. În acelaşi timp, instalaţia de biogaz a fost gândită pentru a trata şi valorifica energetic deşeurile biodegradabile, prezente în gospodării din mediul rural. Acesta produce biogas şi fertilizant ecologic.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite