Întreţinerea nu se scumpeşte! Află aici de ce preţul gigacaloriei a rămas acelaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DECIZIE Toţi bucureştenii, indiferent de venit, vor plăti şi anul acesta acelaşi preţ pe gigacalorie, adică 170 de lei. Suportarea subvenţiei la căldură pentru toată populaţia Capitalei înseamnă alocarea a 150 de milioane de euro de la bugetul local.

După trei ani în care preţul gigacaloriei a rămas acelaşi pentru populaţie, anul acesta el s-a mărit cu aproximativ 40%, crescând de la 124 de lei la 169,8 lei. „Gaura neagră a bugetului”, aşa cum a numit primarul general Sorin Oprescu RADET-ul, se va mări şi anul acesta, întrucât de la începutul anului, municipalitatea a avut prevăzut în buget doar 110 milioane de euro pentru acoperirea subvenţiilor.

„A fost maximul pe care l-am putut negocia cu consilierii, la votarea bugetului. Pentru acoperirea subvenţiei, trebuie să mai facem rost de 40 de milioane de euro pe care îi vom lua fie printr-un împrumut bancar, fie prin diminuarea fondurilor de la alte capitole, cum ar fi investiţiile”, a explicat Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei. El a mai declarat că presiunea pe bugetul muncipalităţii ar fi scăzut dacă primarul Oprescu şi-ar fi asumat o creştere mai mare a preţului gigacaloriei.

30% dintre bucureşteni îşi permit facturi duble

În urmă cu câteva săptămâni, atunci când Guvernul a anunţat că nu va mai acorda fonduri pentru plata subvenţiilor începând din acest an, edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că nici municipalitatea nu mai poate acoperi subvenţiile. De asemenea, primarul a anunţat că, din această iarnă, plata facturilor la întreţinere pentru bucureştenii mai înstăriţi se va dubla. „Acum este prea târziu să se mai ia măsura plăţii diferenţiate a gigacaloriei. Avem această discuţie în fiecare an. Nu este normal ca o familie care câştigă peste 3.000 de lei lunar să plătească aceeaşi factură la întreţinere ca una care are doar 1.000 de lei lunar. Aproximativ 30% dintre bucureşteni au salarii destul de mari, încât să-şi permită să plătească 300 de lei pe gigacalorie”, a mai explicat Murg.

Datorii de 500 de milioane de euro

Preţul de producţie al gigacaloriei este cel mai ridicat din ţară, din cei 318 lei, 60% fiind tariful ELCEN şi 40% - tariful RADET. Cu toate acestea, bucureştenii plătesc printre cele mai mici preţuri din ţară, pentru că primesc subvenţii de la municipalitate. „Creşterea de 40% faţă de anul trecut reprezintă doar acoperirea creşterii preţului la materia primă cum ar fi gazele sau electricitatea. Ea nu ajută la diminuarea datoriei istorice de 500 de milioane de euro pe care RADET-ul îl are către ELCEN”, a mai precizat Murg. Datoriile s-au adunat de prin anii 1995 când toate guvernele, de-a lungul anilor au promis suportarea unor subvenţii însă nu au alocat şi banii necesari. „În fiecare an s-a decis păstrarea aceluiaşi preţ al gigacaloriei, ca o măsură politică să nu supere populaţia”, a mai subliniat Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei.
Începând din august energia termică livrată populaţiei este facturată în tranşe lunare egale pe perioada unui an calendaristic. Plata facturilor de energie termică pentru încălzire se poate face în tranşe egale, însă numai cu acordul asociaţiilor de locatari sau de proprietari.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite