Vom plăti întreţinerea vara la fel ca iarna începând de luna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 august, gigacaloria s-ar putea scumpi cu 36,6%, ajungând la 169 de lei, iar facturarea energiei termice se va face în tranşe lunare egale pe perioada întregului an Bucureştenii cu venituri de peste 3.000 de lei vor plăti în această iarnă 280 de lei pe gigacalorie, faţă de 124 de lei cât au plătit anul trecut. Aceasta este una din propunerile edililor de reducere a cheltuielilor RADET-ului.

Un proiect aflat în dezbatere publică pe siteul Primăriei Capitalei prevede ca de la 1 august 2011 preţul local de facturare a energiei termice furnizate populaţiei să fie de 169,88 de lei pe gigacalorie. În expunerea de motive a proiectului se arată că preţul vechi de facturare, adică cel de 124 de lei a rămas neschimbat din luna octombrie a anului 2007.

Totodată, proiectul mai stabileşte ca tot de la 1 august facturarea energiei termice livrate bucureştenilor să se facă în tranşe egale lunare. Adică, în fiecare lună din an o familie va plăti aproximativ la fel factura la întreţinere. „Pentru a şti care va fi factura pe august, anul acesta se va calcula pentru fiecare familie, cât a consumat anul trecut şi se va împărţi la 12. La sfârşitul unui an, putem face regularizare. Cel care consumă mai mult va plăti mai mult şi invers”, a explicat pentru „Adevărul” viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu. Calculele Primăriei nu se potrivesc, însă cu cele ale asociaţiilor de proprietari. „Pe mine, simplu cetăţean, nu m-a întrebat nimeni dacă eu vreau sau nu să creditez RADET-ul.

Cred că acest sistem este o prostie, nu se ştie exact ce şi cum vom plăti”, a declarat Radu Opaina, preşedintele Asociaţiei de Proprietari din România. Şi pe site-ul Primăriei, un bucureştean se întreabă dacă e normal să plătească în avans pentru un serviciu care nu a fost încă prestat.  „În nico ţară din UE nu se plătesc facturile în avans pentru un serviciu al cărui consum este relativ”, a scris bucureşteanul pe www.pmb.ro

Subvenţie în funcţie de salariu

Viceprimarul Mircea Raicu a mai spus că la nivelul Primăriei se discută şi de un proiect de diferenţiere a subvenţiilor la căldură acordate bucureştenilor, în funcţie de venituri. „O familie de trei persoane, care are un venit lunar sub 3.000 de lei va plăti în jur de 160 – 180 de lei gigacaloria. În această situaţie sunt circa 75% dintre bucureşteni. Restul, cu venituri peste acest prag pot ajuge să plătească şi câte 280 de lei. Încă nu sunt sumele bătute în cuie, dar este una dintre variantele pe care le luăm în calcul”, a declarat viceprimarul.

Proiectul se va afla în dezbatere publică până la 12 iulie, după care va fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Între timp, tot mai mulţi bucureşteni aleg varianta debraşării de la RADET. În ultimele două luni s-au înregistrat 400 de cereri de debranşare. 

Planul pentru redresarea RADET

RADET este cea mai păguboasă instituţie subordonată administraţiei locale din Bucureşti, acumulând în ultimii 20 de ani datorii de până la 2, 2 miliarde de lei. Săptămâna trecută, în cadrul şedinţei de Consiliu General, s-a adoptat proiectul de hotărâre cu privire la planul de măsuri pentru redresarea financiară a regiei. Astfel, până în 2015, RADET trebuie să facă restructurări de personal, de la 4.500 la 2.500, câştigând astfel 23 de milioane de euro. De asemenea, se are în vedere vânzarea CET Casa Presei Libere către ELCEN, în contul datoriei principale, şi creşterea preţului gigacaloriei de la 119 lei la 250 de lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite