Bucureşti: Se fac înscrieri la „fabrica de diplome“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei susţine că Universitatea „Spiru Haret“ nu mai poate organiza concurs de admitere în această toamnă. Instituţia nu este inclusă în hotărârea de guvern prin care Ministerul Educaţiei a acreditat universităţile. Reprezentanţii „Spiru Haret“ spun, însă, că se fac înscrieri şi că vor fi recunoscute studiile.

Potrivit reprezentanţilor din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), Universitatea „Spiru Haret“ a deschis noi forme de învăţământ la distanţă şi la frecvenţă redusă, fără a mai depune dosarele de acreditare pentru aceste facultăţi.
Hotărârile de guvern cu privire la instituţiile de învăţământ autorizate şi acreditate, emise în 2007 şi 2008, au fost atacate în justiţie anul trecut de reprezentanţii „Spiru Haret“, iar Curtea de Apel a decis anularea prevederilor referitoare la această univesitate din cele două acte normative.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, însă, că procesul nu s-a încheiat şi că vor mai fi şi alte înfăţişări în justiţie între minister şi universitate. Chiar dacă procesul nu este soluţionat definitiv în instanţă, Universitatea „Spiru Haret“, care are în prezent peste 300.000 de studenţi în toată ţara, organizează admitere încă de la sfârşitul lunii mai. Înscrierile durează până în septembrie, iar pentru sfârşitul anului universitar 2009 a solicitat eliberarea a circa 56.000 de diplome, cu antetul Ministerului Educaţiei.

„Nu vreau să-mi risc viitorul
„Este îngrozitor ce se întâmplă. M-am interesat la facultatea de management, la distanţă, şi mi s-a spus că e acreditată, că e în regulă. Urma să mă înscriu în câteva săptămâni. După scandalul din presă, nici nu vreau să mai aud de această universitate! Nu vreau să-mi risc viitorul“, a spus, azi-dimineaţă Mariela, o tânără din Piteşti. Ministrul Andronescu a avertizat că universitatea va putea organiza concurs de admitere cu condiţia să păstreze numai specializările acreditate şi să se retragă din proces.

„Universitatea îşi urmează cursul“
Reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior îi liniştesc pe studenţi şi pe cei care intenţionează să se înscrie la specializările la distanţă şi la frecvenţă redusă. „Se fac în continuare înscrieri la facultăţile «Spiru Haret». De asemenea, susţinem licenţele şi toţi studenţii îşi vor primi diplomele. Instituţia noastră funcţionează în baza legii înfiinţării universităţii din 2002“, a declarat, azi-dimineaţă, pentru „Adevărul de Seară“, purtătorul de cuvânt al instituţiei, George Nicolau. De asemenea, instituţia intenţionează să trimită o adresă premierului Emil Boc prin care va explica că nu a cerut niciodată ca universitatea să fie eliminată din hotărârea de guvern, aşa cum este acuzată de minister.

Senatul „Spiru Haret“ se reuneşte din nou astăzi
În şedinţa de ieri a conducerii universităţii care a durat câteva ore, reprezentanţii „Spiru Haret“ au decis că vor da în judecată ministerul. În această dimineaţă, conducerea Universităţii a intrat din nou în şedinţă pe această temă.
Şi la Universităţile „Petre Andrei“ şi Appolonia din Iaşi sunt probleme. MECI contestă fuziunea care a avut loc în 2004. Rectorul actual care a realizat fuziunea, Nicolae Niculescu, a fost invalidat ca rector de trei miniştri.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite