PROIECT 500.000 de euro pentru conservarea Halei Matache

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au decis s-o cruţe de la demolare, edilii au hotărât să investească în conservarea Halei Matache, până la restaurarea ei. Conservarea monumentului istoric, dar şi implementarea unor proiecte arhitecturale pentru reabilitarea zonei, va costa municipalitatea doar 1,5% din cât plăteşte pe Diametrala Buzeşti-Berzei.

În planurile Primăriei Capitalei nu intră doar păstrarea în picioare a Halei Matache şi reamenajarea pieţei, ci şi regenerarea urbană a întregii zone. Pentru a demara proiectul şi pentru studiile cu privire la potenţialul economic şi cultural al zonei, municipalitatea va scoate din vistierie în jur de 500.000 de euro, potrivit surselor „Adevărul”, o sumă modică în comparaţie cu lucrarea la Diametrala Buzeşti- Berzei, ale cărei costuri se ridică la 330 de milioane de euro.

Arhitecţii, puşi la treabă pentru revigorarea zonei

Toate coloanele din fier furate, dar şi acoperişul Halei Matache vor fi puse la loc, zidurile căzute vor fi ridicate, iar pereţii acestora vor fi vopsite uniform. Totodată, piaţa din spatele Halei, care în prezent înseamnă nişte tarabe din plastic cu termopan, va primi o altă faţă, în urma unui concurs de proiecte arhitecturale.

„Regenerarea urbană” a zonei, concept nou pe piaţa românească, stă de altfel în pixul Ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, care trebuie să propună un proiect de lege în acest sens. „În prezent nu există nicio metodologie despre cum ar trebui făcută o regenerare urbană. Astfel că regenerarea zonei Hala Matache va merge mână în mână cu o lege care trebuie să pună în termeni legali conceptul, cum avem pentru Planul Urbanistic Zonal, de exemplu. Regenerarea urbană înseamnă realizarea unor inserţii de orice fel în zonă, spaţii comerciale sau orice ar atrage investitori, pentru revitalizarea acesteia”, a explicat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”.

Lucrările din zonă vor aduce şi restricţii temporare de construire pe latura de vest a străzii Buzeşti, între strada Occidentului şi strada Ştirbei Vodă.

Mai mulţi poliţişti fac percheziţii în casele mai multor persoane bănuite că ar face contrabandă cu ţigări. În casa unuia dintre aceştia, din oraşul Pantelimon, au fost deja găsite o mie de pachete de ţigări netimbrate.

Astăzi, vor fi aduse la audieri 20 de persoane care se presupune că ar face parte dintr-o reţea de traficanţi de ţigări. Aceştia aduceau ţigări din Republica Moldova şi Ucraina şi le puneau pe piaţa neagră din Capitală.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite