Marş al demnităţii pentru romi, după modelul Gay Parade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmând exemplul rezistenţei comunităţii de homosexuali în anii 1960, romii din Capitală vor organiza un marş de solidaritate, la un an de la expulzările din Franţa.

La un an de la expulzările în masă a persoanelor de etnie din Franţa, comunitatea de romi îşi propune să transforme ziua de 1 octombrie în “Piatra de hotar a romilor europeni”. “În această zi, noi, membrii societăţii civile rome şi antirasiste din Europa, ne vom asuma responsabilităţile şi vom striga cu putere şi hotărâre: «Dosta!», «Ajunge!». Cu mândrie şi speranţă pentru o Europă fără rasism, antisemitism şi orice fel de discriminare rasială, vom mărşălui la primul Marş al demnităţii „Me sem Rom, me sem Romni!”, au explicat organizatorii. 

Participanţii la marş îşi propun ca gestul lor să aibă acelaşi impact ca faimoasele parade gay şi să poată rosti cu putere: “Mândria romă!”. “Aceste sentimente sunt asemănătoare acelora ale membrilor comunitatii LGBT din SUA, de la sfârşitul anilor ’60. Aceştia erau obişnuiti cu marginalizarea, cu îngrădirea unor drepturi care se cuveneau celorlalţi cetăţeni, cu vătămări frecvente din partea indivizilor sau a forţelor de ordine, doar pentru că erau membri ai acestei comunităţi. (…) După 4 zile de confruntări cu poliţia, în jur de 2000 de oameni au organizat un marş de protest pe străzile New Yorkului: aşa s-a născut Parada Gay Pride”, au completat organizatorii.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite