Fotbalul ne va aduce 30 de milioane de euro: peste 40.000 de turişti sunt aşteptaţi la evenimentul anului de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Primăria Capitalei a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute o primă întâlnire a celor responsabili cu organizarea Finalei UEFA Europa League, care va avea loc la Bucureşti în data de 9 mai. La eveniment se estimează că vor participa aproximativ 40.000 de turişti străini.

Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), a estimat că la eveniment vor veni între 30.000 şi 40.000 de turişti străini, iar încasările care vor fi generate de aceştia vor fi de aproximativ 30 de milioane de euro. “În mare parte vor fi încasări pe partea de cazare şi alimentaţie publică”, a spus Sandu. Acesta a mai apreciat că finala Europa League este unul dintre cele mai importante evenimente care au avut loc la noi în ţară în ultimii 22 de ani. Totodată, preşedintele FRF a anunţat că România ar putea candida pentru organizarea unui campionat european de fotbal în anul 2028.
   
Trofeul UEFA, prezentat în mai multe locuri din Bucureşti


În ceea ce priveşte evenimentele care vor avea loc cu ocazia finalei Europa League de anul acesta, preşedintele FRF a anunţat că acestea vor debuta cu aducerea trofeului UEFA la Bucureşti, pe data de 11 aprilie. Trofeul va fi înmânat de preşedintele UEFA, Michel Platini, primarului Capitalei, Sorin Oprescu, în cadrul unui eveniment care va avea loc la Palatul Regal (Muzeul Naţional de Istorie a României) şi la care vor lua parte personalităţi din lumea sportivă şi culturală. Trofeul va fi prezentat şi publicului larg în Piaţa George Enescu, unde sunt aşteptate peste 5.000 de persoane. Tot pe 11 aprilie va fi inaugurat şi un teren de “mini pitch” într-un parc din sectorul 2, în prezenţa preşedintelui UEFA.

În perioada 11 aprilie – 8 mai, va avea loc un turneu de prezentare a trofeului în mai multe locuri din Capitală, printre care se numără Piaţa George Enescu, Pasajul Universităţii, Centrul Istoric şi Arena Naţională.
   
Trasee special pentru suporteri

Primarul Capitalei a anunţat că vor avea loc astfel de întâlniri în fiecare săptămână, pe domenii de activitate. “Ne dorim foarte mult ca acest eveniment internaţional, extrem de important atât pentru Capitală, cât şi pentru România, să beneficieze de o organizare pe măsură, atât din punctul de vedere al siguranţei, al transportului suporterilor, cât şi al zonelor turistice şi al evenimentului sportiv propriu-zis. Pe data de 9 mai, 60 de milioane de telespectatori din întreaga lume vor privi acest eveniment găzduit de Bucureşti”, a spus Oprescu.

De asemenea, Oprescu a anunţat că vor exista  restricţionări de trafic în zona Arenei Naţionale şi în cele două zone pentru fani. Totodată, au fost identificate traseele pe care vor circula autobuzele cu turişti, precum şi locurile pentru debarcarea suporterilor. Odată cu venirea suporterilor, aceştia vor fi îndrumaţi către stadion, din motive de siguranţă, pe două trasee diferite. Pentru taximetrişti se vor crea locuri de parcare în apropierea Arenei Naţionale şi în proximitatea celor două zone pentru fani.

De asemenea, vor fi modificate atât traseele, cât şi programul mijloacelor de transport în comun. În ceea ce priveşte siguranţa persoanelor, atât ISU, cât şi SMURD şi Serviciul de Ambulanţă din Capitală îşi vor suplimenta efectivele, astfel încât să fie pregătite de intervenţie în zonele aglomerate.
În ceea ce priveşte zonele pentru fani, acestea vor fi amenajate în ziua finalei în Piaţa George Enescu şi în Piaţa Constituţiei. În aceste zone de diverstiment vor fi amenajate puncte de informare turistică şi puncte gastronomice, iar suporterii vor putea participa la jocuri cu teme fotbalistice şi vor asista la diverse concerte. Programul complet al manifestărilor urmează să fie stabilit. 

Nu avem hoteluri

Părerile referitoare la numărul de turişti care poate fi găzduit de Bucureşti sunt împărţite printre profesioniştii din domeniu. Traian Bădulescu, analist în turism, este sceptic în această privinţă. „Sunt curios unde vor fi cazaţi atâţia turişti pentru că avem un maxim de 15.000 de spaţii de cazare, tot ce înseamnă camere, deci dacă ar sta doi în camera poate că da, dar de obicei nu stau. Bucureştiul poate să primească un maxim de 10.000 de oameni, dacă ar sta câte unul în cameră. Probabil că va profita turistic şi Valea Prahovei”, ne-a declarat Bădulescu. Sorin Ionescu, de la Fivestar Hospitality Consulting & Management, consideră însă că în Bucureşti există o capacitate hotelieră suficientă pentru vârfuri de acest gen. Potrivit lui Ionescu, cei care participă la astfel de evenimente aleg, în general, hoteluri din segmentul mid-scale sau 3 stele internaţional. „În Bucureşti vor fi căutate probabil hoteluri independente de 4 stele, hoteluri de brand de 3 stele sau hoteluri de 4 stele independente, precum şi hoteluri de 3 stele independente care arată foarte bine”, a spus Ionescu. Gheorghe Mărginean, preşedintele Karpaten Tourism, unul dintre principalii tour-operatori români specializaţi în turişti străini, este neîncrezător şi în ceea ce priveşte numărul de vizitatori din alte ţări estimat. „Sunt zvonuri, nu vor veni niciodată aşa de mulţi pentru că nu e interes. Nu avem nicio solicitare pentru aşa ceva”, ne-a spus Mărginean. Gheorghe Fodoreanu, directorul general al Invitation România crede că discuţiile sunt premature până când nu vor fi cunoscute echipele finaliste şi că numărul de turişti depinde şi de cel al fanilor acestora.  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite