Tur prin galeriile de artă bucureştene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tur prin galeriile şi muzeele bucureştene vă oferă întâlniri din cele mai diferite, de la pictură clasică şi fotografie, până la reţete interbelice şi documente istorice. Reporterii „ADS“ au ales câteva dintre cele mai incitante expoziţii deschise în Capitală: AnnArt Gallery

Nu vă mai mulţumesc pauza de cafea la o terasă din Centrul istoric sau o plimbare prin parcurile bucureştene, atunci vizitaţi muzeele şi galeriile doldora de tablouri şi lucrări de artă! Spre exemplu, AnnArt Gallery prezintă proiectul artistic de debut al lui Sorin Ilfoveanu - un clasic al artei contemporane româneşti. Expoziţia sa, intitulată „Desene 2008 – 2011“, reuneşte peste 100 de desene în creion şi în creion conte. Alocaţi vizitei timp cât să parcurgeţi cele cinci secţiuni ale expoziţiei - Banchetul, Rădeşti, Desene creion Conte, Piţigaia şi Grădina. Lucrările artistului pot fi văzute până la 16 august în galeria de pe strada Mahatma Ghandi 1(intrare din Şos. Kiseleff).
Tot pe Kiseleff, faceţi un popas şi la Muzeul Ţăranului Român (MŢR), unde artistul austriac Manfredd Willmann a adus 136 de fotografii realizate într-o tehnică aparte, „La Ţară“. 

Peste drum de MŢR, la Muzeul Naţional de Geologie puteţi vedea, până la 26 august, o expoziţie temporară de fotografii, minerale specifice, bijuterii din argint cu vechi simboluri incaşe, obiecte decorative din ceramică şi produse textile din lână de lamă şi alpaca. Expoziţia intitulată „Peru - bogăţie şi culoare“ este organizată în colaborare cu Ambasada Peru în România.

Istoria relaţiilor româno-spaniole

Mai jos, pe Calea Victoriei, la Muzeul Naţional de Istorie, aflaţi câteva mărturii şi documente despre relaţiile româno-spaniole în cadrul expoziţiei „România - Spania. 130 de ani de relaţii diplomatice“. Multe dintre exponate provin de la Arhivele Ministerului Afacerilor Externe, printre care scrisoarea regelui Alfonso al XII-lea al Spaniei, ca răspuns la notificarea independenţei României (31 martie - 12 aprilie 1880), dar şi Caietul cu însemnări („Note ştiinţifice“) realizate de savantul Emil Racoviţă în Spania (în 1901).

Până la 23 august, programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

Clasici la Palat

„Rudolf Schweitzer - Cumpăna 125 de ani de la naştere“, expoziţia de la Muzeul Naţional Cotroceni, reuneşte lucrări din mai multe muzee din ţară, printre care „Boi în soare“, „Car cu fân“ şi „Autoportret“.  Expoziţia face parte din cadrul proiectului „Cotroceni XX“, legat de aniversarea a 20 de ani de existenţă a Muzeului Naţional Cotroceni în spaţiul cultural al Capitalei.

În salonul de la muzeu au fost adunate peste 120 de lucrări, de la începuturile picturii marelui artist şi până la ultima parte a creaţiei acestuia şi pot fi văzute până la 31 august, de marţi până duminică, între orele 9.30 - 17.30.

Poveşti culinare, la Arhivele Naţionale

Una dintre cele mai inedite expoziţii este deschisă până la 16 septembrie la sediul Arhivelor Naţionale din Bd. Regina Elisabeta nr. 49. În cadrul prezentării „Reţete culinare şi meniuri. O încercare de istorie gastronomic“ veţi afla că scorţişoara şi lămâia se foloseau mai mult la prepararea bucatelor româneşti decât acum, că în restaurante mâncarea franţuzească era preferată şi că la masă cel mai consumat vin era cel roşu. De asemenea, ţuica era la loc de cinste. În meniul de la Parcul Florica, restaurant şi berărie, erau pregătite ramştec cu ceapă – 28 de lei, iahnie de fasole – 14 lei, viţel cu vinete şi chiftele marinate – 16 lei,  ciorbă de fasole – 8 lei. Mai găsiţi aici Meniul Deţinuţilor sau de la Capşa. Expoziţia se vizitează luni, miercuri şi vineri, între orele 9.00 -16.00, iar marţi şi joi până la ora 18.00.

Ce conţine un meniu de acum 100 de ani

Meniul de la 1917 pentru Regimentul 4 Roşiori „Regina Maria“ cuprindea:
Pateu de ficat ca la Oituz
Mazăre gloanţe cu schije şi brânză
Curcan din zona de refacere
Fructe dobândite cu lancea
Vin roşu de Cotnari şi de Bordeaux
Cafea englezească şi nu turcească


București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite