400 de ani de tapiserie franţuzească la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Muzeul Naţional de Artă s-a deschis astăzi, 9 decembrie, în premieră în România, o expoziţie cu piese de excepţie, create în celebrele manufacturi Gobelins de la Paris. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 26 februarie 2012.

Expoziţia  „Tapiseriile regale, de la 1600 până la 1800” conţine 20 de piese – unele de dimensiuni impresionante – realizate de-a lungul secolelor XVII-XVIII în cunoscutele manufacturi Gobelins de la Paris. Tapiseriile au fost create pentru a decora somptuoasele reşedinţe ale regilor Franţei, precum Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea sau Lodovic al XVI-lea.  


Tapiserie contemporană franceză la Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti

În acelaşi timp, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană a fost inaugurată o altă expoziţie de tapiserie franţuzească contemporană – „Reînnoirea tapiseriei contemporane din 1950 până în zilele noastre”.

Lucrările expuse au fost împrumutate de Mobilier national de la paris, deţinător al unui fond impresionant de artă decorativă franceză, care administrează manufacturile Gobelins, Beauvais şi Savonnerie.  

În anul 1602, Henric al IV-lea a luat iniţiativa dezvoltării ateliereleor Gobelins din cartierul parizian Saint Marcel şi a înfiinţat prima manufactură regală de tapiserie. Aceasta va deveni renumită în toată lumea.

Ţesute de lână, mătase, aur şi argint

Realizate exclusiv din lănă şi mătase la care se adăugau fire de aur şi de argint, într-o tehnică păstrată acceaşi până în zilele noastre, exponatele de la Muzeul Naţional de Artă fac parte din serii celebre inspirate de subiecte mitologice, religioase şi istorice. Fiecare dintre aceste suite a fost ţesută în numeroase exemplare, fapt care a favorizat răspândirea lor atât în Franţa, cât şi în străinătate, sub forma cadourilor diplomatice.

Printre piesele aduse la Bucureşti se numără: Colosul din Rodos, din seria Istoria Artemisei, începută în 1670 pentru Henric al IV-lea, Fiica lui Iefta, din seria Istoria Vechiului Testament, comandată de Ludovic al XIII-lea lui Simon Vouet, prim pictor al curţii, suitele Elementele, Anotimpurile, Istoria lui Alexandru, Istoria regelui sau Reşedinţele regale, toate executate pe vremea Regelui Soare.  
Cele două expoziţii vor rămâne deschise până pe 26 februarie 2012.  Programul de vizitare e de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. În prima miercuri din lună accesul e gratuit.  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite