Premiu de 750.000 de euro, pentru crearea în Bucureşti a unui centru regional francofon de studii avansate în ştiinţe sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea din București, Colegiul Noua Europă, Noua Universitate Bulgară și Ambasada Franței în România au anunțat astăzi înființarea Centrului Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale. Acest proiect a primit, din partea Institut de France, prestigiosul premiu Louis D., în valoare de 750.000 de euro.

"Prin crearea Centrului Regional Francofon de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale, CeReFREA, Universitatea din Bucureşti investeşte în recunoaşterea şi difuzarea culturii franceze în Europa Centrală şi Orientală", se arată într-un comunicat al instituţiei de învăţământ superior. Acest proiect este elaborat cu sprijinul Alianţei Franceze în România care va pune la dispoziţie imobilul necesar funcţionării Centrului: Vila Noël (cf. fotografie anexată).

Datorită CeReFREA, Universitatea din Bucureşti va deveni un pol de excelenţă în cercetarea francofonă pentru cercetătorii din Europa Centrală şi de Sud-Est. Premiul cultural în valoare de 750.000 de euro va sprijini dezvoltarea centrului. Premiul va fi înmânat rectorului Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, de către Hélène Carrère d’Encausse, secretar perpetuu al Academiei Franceze, preşedintele Institutului Franţei, în data de 6 iunie, la Institutul Franţei în Paris.

Proiectul a reţinut atenţia juriului prezidat de Hélène Carrère d’Encausse datorită implicării a numeroase instituţii universitare şi a importanţei pentru francofonie. Prin decernarea Premiului Cultural 2012, Fundaţia Louis D.- Institut de France acordă o vizibilitate crescută unui proiect unic în Europa Centrală şi Orientală.

CeReFREA, proiect novator în Sud-Estul Europei

Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale are drept obiectiv principal întărirea vizibilităţii cercetării în limba franceză, în ştiinţele sociale, din Europa Centrală şi Orientală. Acest proiect se va sprijini pe cooperarea excelentă dintre partenerii internaţionali, ceea ce va conduce la crearea unei reţele de cercetători şi va face din Bucureşti un pol veritabil specializat şi o platformă de schimburi academice. Susţinut de Ambasada Franţei în România, acest proiect ambiţios este un instrument esenţial în menţinerea limbii franceze şi a valorilor sale de excelenţă.
 
CeReFREA va avea sediul în Vila Noël, care găzduiește în prezent Departamentul de Cooperare al Ambasadei Franţei în România. Acesta va deveni locul de întâlnire pentru cercetători şi va fi amenajat astfel încât să poată găzdui întreaga comunitate științifică din științele sociale, în cadrul  evenimentelor, seminariilor și simpozioanelor special organizate. Anual, aproximativ 200 de profesori, doctoranzi, postdoctoranzi şi cercetători vor fi implicaţi în astfel de activități știintifice.

Înfiinţată în ianuarie 2000 la Institutul Franţei, Fundaţia Louis D. are drept misiune să sprijine asociaţiile, fundaţiile, persoanele juridice sau ONG-urile care desfăşoară proiecte caritabile sau culturale şi al căror scop este încurajarea cercetării. Încă de la înfiinţarea sa, Fundația Louis D. decernează anual două mari premii: un premiu ştiinţific şi un premiu umanitar sau cultural oferit alternativ, în valoare de 750.000 de euro.

Premiul cultural al Fundaţiei Louis D. are drept obiectiv să favorizeze şi să promoveze cauza culturii şi a limbii franceze la nivel mondial.

Printre laureaţii Premiului cultural se numără:

- 2010: BSF-Biblioteca Sans Frontières, pentru acţiunea sa în Haiti după cutremurul din 12 ianuarie 2010; 
- 2008: Universitatea Franceză din Egipt pentru echiparea informatică a laboratoarelor de învăţământ la distanţă în limba franceză
- 2006: Alianţa Franceză din Polonia, pentru realizarea unei platforme numerice permiţând învăţarea limbii franceze la distanţă
- 2004: Federaţia Internaţională a Profesorilor de franceză (FIPF), pentru realizarea unui loc de primire, întâlnire şi conferinţe în Paris
-.2002: Universitatea Saint-Joseph din Beyrouth, pentru crearea unei catedre de antropologie interculturală

Compoziţia juriului din acest an a fost următoarea:

- preşedintele luriului: Hélène Carrère d’Encausse, Academia Franceză
- Jean d’Ormesson, Academia Franceză
- Frédéric Vitoux, Academia Franceză
- Érik Orsena, Academia Franceză
- Pierre Nora, Academia Franceză
- Jean-Luc Marion, Academia Franceză

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite