Primăriile de sector se lăfăie în bani: 131.000 de euro cheltuiţi pe oră din bugete!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele şase consilii locale au adoptat un buget total în valoare de aproximativ 5 miliarde de lei, suma echivalentă cu 1,15 miliarde de euro,bani pe care urmează să îi cheltuiască pe necesităţile zilnice şi proietele de investiţii.


Potrivit unui calcul al jurnaliţtilor de la B365.ro, această sumă înseamnă cheltuieli de 3.141.000 de euro în fiecare zi a anului, sau 131.000 euro pe oră, inclusiv în weekend. Acest buget include atât banii pe care fiecare primărie a reusit să îi încaseze anul trecut, cât şi împrumuturi interne şi externe. DEşi suma pare colosală, echivalând cu absorbţia totală a fondurilor europene de până acum, analistii economici, estimează că această sumă se va dubla atunci când Consiliul general al Municipiului Bucureşti îşi va vota bugetul pentru anul acesta.

Cheltuieli de 345 milioane euro la Sectorul 1

Andrei Chiliman, Primarul Sectorului , se va bucura de cel mai mare buget dintre toate administraţiile locale. Cu cei 1.449.952.000 de lei pe care îi are la dispoziţie anul acesta, primarul speră să obţină venituri totale de 1.144.197.000 lei. Din bugetul votat de conislierii locali, 40% din sumă va fi destinată capitolului Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică iar aproximativ 153,5 milioane de lei vor merge la asigurări şi asistenţă socială. Primarul liberal a reuşit să strangă în contul administraţiei o sumă de trei ori mai mare decât colegul său din opoziţie Cristian Popescu Piedone de la Sectorul 4.

Bugetul Sectorului 2, suplimentat din economii

Primăria Sectorului 2, condusă de Neculai Onţanu, va avea de cheltiut conform proiectului de buget un total de 1.101.939.000. Cu ajutorul banilor europeni dar şi a economiilor făcute de către administraţia sectorului 2, primarul de la UNPR are în plan reabilitarea a 1.108 blocuri înscrise în programul naţional de creştere a performanţei energetice. Aproximativ 27 de procente din bugetul total fost alocat pentru capitolul Învăţământ. De asemenea, extinderea reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea infrastructurii rutiere şi şcolare şi investiţiile în domeniul social constituie o preocupare a edililor acestui sector.

Sectorul 3 va continua plantarea panseluţelor

Primăria sectorului 3 va continua şi anul acesta investiţiile în spaţiile verzi. Aproximativ 20% din bugetul administraţiei din acest an ar urma să fie cheltuit pentru cunoscuta preocupare a primarului PDL-ist Liviu Negoiţă pentru grădini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive şi de agrement. De asemenea, consilierii locali au alocat aproape 30% din suma bugetului total pentru capitolul Învăţământ. Din bugetul de758.560.000 lei, Primăria sectorului 3 nu a găsit nici un ban disponibil pentru consolidarea şi restaurarea monumentelor istorice.

Sectorul 4 are cel mai mic buget

Edilul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, are la dispoziţie pentru anul acesta suma de 496.758.000 de lei. Ca obiectiv privind încasările, primarul şi-a propus să strângă aceeaşi sumă pe care o va cheltui. Deşi se declară nemulţumit de suma alocată administraţiei conduse de el, în comparaţie de celelalte sectoare, şi-a fixat obiectivul de a investi în sectorul de învăţământ aproximativ 32% din suma totală. Planul de cheltuieli pentru acest an, mai include şi reabilitarea termică a celor 320 de blocuri incluse pe listă în Consiliu Local, finalizarea Orăşelul Copiilor până la jumătatea anului şi reamenajarea spaţiilor verzi din incinta şcolilor şi a unităţilor de învăţământ de tip after school.

Sectorul 6 se va concentra pe eficientizarea energetică

Cristian Poteraş, primarul PDL al sectorului 6 dispune anul acesta de un buget de 830.396.000 de lei şi apreciează că, din aceşti bani se vor întoarce în conturile primăriei aproximativ 675.979.000 de lei. Preocupările edililor din sectorul 6 pentru acest an se referă la amenajarea Parcului Drumul Taberei cunoscut şi ca Parcul Moghioroş. Pentru acest proiect a fost alocată suma de 18 milioane de euro. Totodată se va relua programul de reabilitare termică, în care au fost introduse 300 de blocuri din zona Drumul Taberei şi Militari.
Vanghelie nu a publicat bugetul

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, nu a publicat proiectul de buget pentru anul acesta şi nici nu a furnizat vreun un plan de investiţii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite