“Doreiii” Capitalei taie internetul în Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii care lucrează la supralărgirea Centurii Capitalei au scos din pământ stâlpi cu tot cu magistrale internaţionale de fibră optică.  Providerii de net şi companiile au rămas fără conexiune la internet şi au fost nevoite să improvizeze pentru a-şi putea continua activitatea.

Muncitorii care se aflau ieri la muncă pe Centură spun că incidente precum cele provocate de colegii lor se petrec destul de des pe şantierele din Bucureşti. “Noi nu am păţit aşa ceva, dar unele echipe au mai băgat escavatorul şi au rupt cabluri pentru că nu ştiau ce se află dedesupt când s-au apucat de săpături”, a spus Marin, maistrul unei echipe de muncitori care lucra aseară la pasajul suprateran din zona Voluntari.


El a adăugat că, deşi normal ar fi ca firma care a contractat lucrarea să ceară de la Ministerul Transporturilor harta utilităţilor, adică harta firelor, a ţevilor şi a tot ceea ce se află sub pământ, pentru ca muncitorii să ştie exact unde să sape, există însă şi cazuri în care harta ori este incompletă, ori nu este deloc. “Atunci, lucrările se desfăşoară anevoios sau ne trezim că rupem tot felul de cabluri”, a conchis Marin.

Companiile se asigură cu mai multe surse de internet


Specialiştii spun că marile companii ale căror activitate depinde de transferul de date pe internet nu sunt afectate pe termen lung de un astfel de exces de zel al “Doreilor”. “Prin România trec mai multe magistrale de internet din centre europene, cum ar fi Budapesta sau Frankfurt. O mare companie, o bancă sau distribuitorii de internet sunt conectaţi la cel puţin două magistrale. Când una dintre ele cade, legătura trece automat pe cealaltă în maximum două secunde”, a spus Claudiu Hulea, Deputy Director IT la o companie din Bucureşti.


El a explicat că înainte ca o lucrare de asemenea anvergură să înceapă ar trebui ca atât Ministerul Ministerul Transporturilor cât şi cel al Telecomunicaţiilor să-şi dea acordul. “Dar în România este posibil orice, aşa că deocamdată am înţeles că suntem printre primii în Europa la numărul de avarii de felul acesta”, a mai spus Claudiu Hulea.

“Reţelele lor vor fi relocate!”


Conform proiectului făcut de reprezentanţii Ministerului Transporturilor, pe Centura Capitalei nu vor mai fi stălpi, pentru că reţeaua de electricitate va trece pe sub pământ. Aşa s-a ajuns ca stâlpii, unii mai vechi de 50 de ani, să fie scoşi fără a se şti ce alte cabluri şi fire mai sunt în apropiere. 
Reprezentanţii Ministerului Transporturilor spun că reţelele de internet vor fi refăcute. “Dacă furnizorii sunt în legalitate, iar reţelele lor au autorizaţii, aceştia vor fi relocaţi”, a declarat, pentru Protv, Florin Dascălu, directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

Alte showuri cu escavatorul

Incidente asemănătoare celui de pe Şoseaua de centură, generate de lipsa de informaţii legate de teren sau de indiferenţa echipelor de muncitori care fac săpături, au loc frecvent în Capitală. La sfârşitul anului 2008 o casă aflată în patrimoniu aproape că a fost dărâmată de escavatoarele echipelor care făceau lucrări de reabilitare în Centrul Istoric. “Au băgat cupele în peretele beciului şi toată casa s-a cutremurat. Pereţii au început să crape şi acum mă rog să nu se dărâme pereţii pe mine”, a povestit Alina Mitrofan, proprietara unei case de strada Gabroveni. Femeia a cheltuit apoi bani grei pentru a renova casa ce risca să se dărâme.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite