De ce se inundă Capitala: peste 50% din canale au devenit groapă de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa Nova a anunţat azi-dimineaţă implementarea sistemul integrat de canalizare pentru București. Unul dintre scopurile acestui proiect priveşte reducerea riscului de inundare a Capitalei prin eliminarea deşeurilor depozitate de-a lungul anilor în canale.

CITEȘTE ȘI: MARI DEZASTRE Ultima mare revărsare a Dâmboviţei: Bucureştiul, acoperit cu apă de trei metri!

Primul pas al “marii igienizări” este modernizarea până în 2014 a casetei colectoare de ape uzate de sub râul Dâmbovița, printr-o investiție în valoare de aproape 40 de milioane de euro. Apa Nova București a preluat în concesiune caseta colectoare de ape uzate la 17 mai 2011, în urma semnării unui act adiţional la contractul de concesiune cu Primăria Capitalei.

Studiul tehnic efectuat în ultimul an de către Apa Nova asupra condițiilor de funcționare ale casetei de  ape uzate demonstrează o stare actuală precară care generează disfuncționalități în sistemul de canalizare și provoacă, din ce în ce mai des, inundații în anumite zone ale Municipiului București atunci când plouă”, au precizat reprezentanţii Apa Nova.

Caseta de sub râul Dâmbovița are o lungime totală de 45 de kilometri, iar capacitatea actuală de preluare a apelor uzate este de sub 50%

Avem canalizare veche de 183 de ani

Primele canale au fost construite in Bucureşti în anul 1828, iar între 1900 și 1950 au fost construite principalele canale colectoare. Conceptul inițial a fost acela de sistem unitar atât pentru apele uzate cât și cele meteorice datorită costului redus de exploatare și asigurarea de servicii aferente unei populații sub 1 milion de locuitori la vremea respectivă. Suprafața de colectare a apelor meteorice nu depășea la acea dată 5.000 hectare.

Astăzi, sistemul unitar de canalizare trebuie să răspundă nevoilor unei populații ce depășește 2 milioane de locuitori în timp ce suprafața de colectare a apelor meteorice depășește 23.000 hectare.

Rămâneți pe bucuresti.adevarul.ro pentru a vedea imagini spectaculoase de la inundațiile din Capitală și ce obiecte aruncă bucureștenii în sistemul de canalizare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite