Ferentariul, curăţat cu banii din Dorobanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii adunaţi de la toţi bucureştenii s-ar împărţi, în funcţie de nevoi, la sectoare şi astfel, de exemplu, Ferentariul s-ar salubriza cu banii contribuabililor din luxosul Dorobanţi.

Magazine de lux, artere largi şi luminoase, cafenele cu Maybach-uri la intrare. Dacă treci prin Dorobanţi poţi spune cu uşurinţă că trăieşti într-un oraş cât de cât civilizat, demn de statutul unei capitale Europene. Câţiva kilometri mai la sud, imaginea se schimbă radical frapând prin clădiri sordite, mizerie şi sărăcie. Explicaţii pentru această anomalie sunt multe, dar toate au un numitor comun: banul.La ora actuală, fiecare sector al Bucureştiului dispune de propriul buget, care poate fi mic, în cazul în care contribuabii din zona respectivă sunt nevoiaşi, sau poate fi mare, în zonele unde afacerile prosperă. De aici s-a creat situaţia nefericită prin care zonele sărace cu foarte multe probleme să devină şi mai mizerabile, din cauza lipsei banilor, iar cartierele de lux să înflorească şi mai mult.

Finanţare „după nevoi"

Rezolvarea acestei anomalii ar putea fi bugetul unitar, propus în proiectul „Legea Capitalei". Conform acestuia, Bucureştiul urmează să aibă un buget unitar şi nu şapte, aşa cum este în momentul de faţă. Astfel, banii strânşi de la populaţia întregului oraş se vor duce cu precădere în zonele unde există cele mai mari probleme. Cu alte cuvinte, contribuabilii din Dorobanţi, una din arterele de lux ale Bucureştiului vor putea finanţa, spre exemplu, proiectele de infrastructură din sectorul 5, faimos prin cartierele sale rău famate, gen Ferentari.

Oricum, şi până acum, nu puţine au fost cazurile în care Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a trebuit să finanţeze Primăria sectorului 5, pentru rezolvarea unor probleme punctuale, precum deszăpezirea.

Sectorul 5, curăţat doar cu ADP-ul

Dacă proiectul de lege al Capitalei va trece, diferenţa va consta în faptul că se vor aloca bani pentru astfel de situaţii încă de la începutul anului, iar rezolvarea va veni, teoretic, mult mai rapid."Nu cred că bugetele celor şase sectoare trebuie să depindă nici de primarul general, nici de consiliul general. Acest lucru trebuie reglementat prin sistemul de trezorerie, banii se duc cu destinaţie către fiecare sector prin formula care se va decide prin comun acord", a explicat edilul sectorului 5, Marian Vanghelie, într-un interviu acordat recent zairului „Adevărul". El a mai spus atunci că nu are bani pentru o firmă privată de salubritate, astfel că lucrează doar cu Administraţia Domeniului Public 5.

Regulamentul Concursului

În perioada 9 mai-5 iunie 2011 în pagina de "Bucureşti a ziarului "Adevărul" va fi publicat în fiecare zi talonul pentru concursul "O capitală, un singur primar". Decupează talonul, răspunde la întrebarea obligatorie „De ce crezi că ar trebui să fie un singur primar pentru Bucureşti" şi trimite-l într-un plic pe adresa Şos Fabrica de Glucoză nr 21,sector 2 Bucureşti, cu menţiunea " Concurs: O Capitală un singur primar". Data limită a poştei este 7 iunie 2011. Câştigătorul va fi anunţat în data de 14 iunie 2011 în ziarul "Adevărul" 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite