Peste 42.000 de elevi primesc burse preuniversitare în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe burse de merit le primesc şcolarii din sectorul 4, în timp ce în sectoarele 2 şi 3 sunt cele mai multe indemnizaţii sociale.

Bursele de merit nu sunt rezervate doar olimpicior care obţin primele trei locuri la olimpiade judeţene, concursuri şcolare naţionale şi competiţii sportive sau cultural-artistice. Toţi elevii din învăţământul preuniversitar de stat care au rezultate deosebite la învăţătură, respectiv media generală în anul şcolar anterior mai mare de 8,50 şi nota 10 la purtare, îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de studiu. Condiţiile de acordare a acestei burse, pentru stimularea elevilor care obţin rezultate bune la învăţătură, sunt prevăzute în Ordinul nr. 5576, în aplicare din 7 octombrie 2011.

27.000 de elevi cu burse de merit

În Bucureşti, sunt 42.061 de elevi bursieri, dintr-un total de 262.073. Aproximativ 27.000 de şcolari primesc burse de merit, adică 63% din totalul burselor acordate pentru toate cele patru tipuri: de performanţă, de merit, de studiu şi cele de ajutor social. Valoarea burselor se stabileşte anual, prin hotărâri ale consiliilor locale ale sectoarelor.

Cuantumul burselor este de 130 de lei lunar, aceeaşi sumă pentru fiecare din categoriile, în toată Capitala, cu excepţia Sectorului 4. Aici, valoarea bursei, stabilită conform fondurilor alocate în anul bugetar 2011, este de 100 de lei pe lună.

Puţine burse de merit în sectorul 2

Pe primul loc la numărul de burse de merit se află sectorul 4, cu o proporţie de 96%. În acest sector dintr-un total de 1.998 de elevi cu burse, 1.923 au burse de merit.

Pe următorul loc se plasează sectorul 1. Aici, din 10.331 de bursieri,, 8.329 primesc burse de merit, adică 80%. Al treilea loc în topul premianţilor îl ocupă sectorul 6. Aici, 8.006 elevi primesc burse de merit, din  totalul de 10.501 de stimulente materiale oferite, ceea ce înseamnă o proporţie de 76%.
Următorul plasat este sectorul 5 unde procentul este de 72 la bursele de merit.

Sectorul 2 este ultimul la capitolul burse de merit cu o proporţie de 36%, dar primul la burse sociale, cu 1.777 de astfel de ajutoare dintr-un total de 3.179. Şi la sectorul 3 predomină tot bursele sociale, numărul total al bursierilor fiind de 6.242. Laura Lupaşcu este elevă în clasa a X-a la Şcoala Superioară Comercială "Nicolae Kretzulescu", din sectorul 3. Primeşte bursă socială, în valoarea-standard de 130 lei lunar. „Banii îi primim de două ori pe an, înainte de vacanţa de Paşte, şi în sepembrie, câte 320 lei. Ar fi fost prea bine să îi primim în fiecare lună, dar ne mulţumim cu puţin, nu avem ce să facem”, a mărturisit ea.

Dacă la capitolul burse de merit sectorul 4 e pe primul loc, la cuantumul indemnizaţiei e pe ultimul. Astfel, în toate celelalte sectoare valoarea bursei este de 130 de lei, în timp ce la sectorul 4 este de 100 de lei.

Bugetele alocate burselor şcolare se stabilesc după datele cu rezultatele şcolare primite de la inspectorate, astfel încât nu există cazuri de elevi care să îndeplinească criteriile de obţinere a unei burse, dar să nu fie suficienţi bani pentru ei, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 5, Bogdan Tamaş.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite