FOTOGALERIE Deţinuţii-actori au făcut festival la Nottara cu Shakespeare şi Euripide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 150 de puşcăriaşi de la nouă penitenciare din toată ţara joacă pe scena Teatrului Nottara, în cadrul Festivalului Multiart.

Teatrul Nottara şi-a primit diferit spectatorii, ieri, faţă de felul în care o face în mod obişnuit: în faţa sălii, pe Bulevardul Magheru,  erau parcate mai multe dubiţe de la penitenciare din toată ţara, iar intrarea şi holurile micuţei clădiri erau împânzite de gardieni. Asta pentru că ieri s-a desfăşurat prima seară de teatru din cadrul Festivalului Multiart pentru deţinuţi.


image

Click aici pentru fotogalerie

Evenimentul, care a început de luni, va dura până astăzi şi a cuprins mai multe momente culturale în care au fost implicate persoanele private de libertate: un concert susţinut de o trupă de la Rahova, o expoziţie de fotografie, care poate fi încă vizitată pe holul sălii din Piaţa Romană şi cele două seri de teatru.

Piese de teatru făcute de puşcăriaşi

Deţinuţii de la Colibaşi, Timişoara, Craiova, Bistriţa, Iaşi şi Jilava au venit la teatru, ieri, încă de la ora 10.00, cu toate că piesele au început în jurul orei 18.00. Unii au ales piese clasice, cum ar fi „Visul unei nopţi de vară“, jucată de deţinuţii de la Colibaşi, dar şi spectacole moderne a căror scenarii au fost făcute de deţinuţi, cum este cazul piesei „Călătorul“, jucată de cei de la Timişoara. Spectacolul vorbeşte despre dependenţa de droguri, iar la repetiţii actorii amatori s-au descurcat foarte bine, cu toate întreruperile făcute de regizor.

„De ce a trebuit să-mi distrug viaţa din cauza drogurilor?“, se întreba, sfâşiat, Sandu, un deţinut timişorean. Întrebarea era retorică dar răspunsul a venit, totuşi, de la omul de la lumini. „Vino mai în faţă, Sandule, şi vorbeşte mai tare că nu te-aude nimeni“. Vizibil emoţionaţi, dar foarte curioşi, băieţii s-au descurcat bine şi şi-au aşteptat, nerăbdători, spectatorii, printre care şi o parte din rude.

Expoziţie vernisată de un criminal

Expoziţia de fotografie de la intrarea în sala de spectacol este vernisată de un deţinut de la Penitenciarul Craiova, arestat pentru omor. Marius Pampu (38 de ani) a fost jurnalist şi a fost condamnat la 18 ani de închisoare. El a executat 12 ani şi urmează să fie eliberat în doar şapte luni. „Nu ştiu ce o să fac afară, când ies de aici. Aş vrea să mă întorc în presă dar e cam greu cu situaţia de acum“, susţine acesta.

Festivalul de Teatru este deja la a treia ediţie, iar organizatorii, cei de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) susţin că proiectul este bine-venit în rândul puşcăriaşilor. „Ei trebuie acceptaţi de societate, nu marginalizaţi. Le face bine şi lor, dar şi oamenilor de afară, pentru că deţinuţii se vor întoarce în mijlocul lor când ies de aici. Unii dintre ei sunt chiar talentaţi şi au fost foarte entuziasmaţi să participle în acest proiect“, a declarat Dana Cenuşă, reprezentant ANP.

Programul de astăzi
 
1. „Soldatul Svejk” – Penitenciarul Codlea
Autor: Jaroslaw Hasek
Durata: 60 minute
Regizor: Gabriel Costea

2. „Cuşca” – Penitenciarul Brăila
Autor: Barbu Valeriu
Durata: 50 minute
Regizor: Anca Cismaru (Teatrul Maria Filotti Brăila)

3. „Bacantele” – Penitenciarul Gherla – secţia exterioară
Autor: Euripide
Durata: 30 minute
Regizor: Andrei Majeri

4. „Richard al III-lea” – Penitenciarul Bucureşti Rahova
Autor: W. Shakespeare
Durata: 60 minute
Regizori:Aurel Palade
Ingrid Anamaria Botea

 





București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite