Amendă de 100 de euro pentru blatişti în Viena. La Bucureşti e maximum 20 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liniile de Transport Vieneze (Wiener Linien) au anunţat o reformă a tarifelor, care va intra în vigoare la 1 mai 2012, transmite Compress România, biroul de presă al Primăriei Viena la Bucureşti.

Printre schimbările care se vor face se numară şi creşterea amenzilor pentru călătorii frauduloşi de la 70 euro la 100 euro. Dacă amenda nu este plătită pe loc sau în curs de 3 zile, cuntumul ajunge chiar şi la 138 euro.
De câţiva ani încoace, Liniile de Transport Vieneze (Wiener Linien) au mărit considerabil numărul controalelor care se fac pe mijloacele de transport în comun, acestea dublându-se în prezent, în comparatie cu 2008. La ora actuală, mai puţin de 3% dintre călătorii din Viena circulă fără bilet sau abonament valabil. În prima jumătate a anului au fost prinşi în Viena aproape 100.000 de călători frauduloşi. În Berlin sau Köln, spre exemplu, numărul acestora e de două ori mai mare.

Unul din patru vienezi are abonament la transportul public
Dacă amenzile pentru călătorii fraudulose vor creşte, abonamentele anuale vor scadea, începând cu 1 mai 2012, de la 449 euro (cât sunt în prezent) la 365 euro.
În prezent, peste 365.000 de persoane deţin abonamente anuale pe mijloacele de transport în comun din Viena, ceea ce înseamană că apoximativ fiecare al patrulea vienez deţine un abonament anual. Wiener Linien se aşteaptă ca, odată cu intrarea în vigoare a noii reforme a tarifelor, numărul acestora să crească.
Alte prevederi ale reformei tarifelor din Viena: abonamentul lunar va scadea de la 49,50 euro la 45 euro. În schimb, abonamentul săptămânal va creşte de la 14 euro la 15 euro, iar o călătorie - de la 1,80 euro la 2 euro.

20 de euro, amenda la Bucureşti
În timp ce preţul mediu al unui abonament anual pe mijloacele de transport în comun în Europa este de 662 euro, în Bucureşti cel mai scump abonament anual RATB costă în jur de 150 de euro, iar cel la metrou ajunge la 130 de euro pe an. Amenzile pentru cei care călătoresc fără bilet cu mijloacele de transport în comun sunt de maximum 20 de euro. “La noi, călătoriile neplătite au ajuns chiar şi la 70 la sută din totalul călătoriilor”, a declarat Călin Murg, preşedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti. 



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite