Cinci paşi pentru demolarea unui zid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii care vor să defiinţeze un perete al locuinţei au nevoie de avizele primăriei de sector şi de cele ale Inspectoratului de Stat în Construcţii. Costurile ajung, în medie, la 150 de lei, în funcţie de tipul lucrării şi de suprafaţa locuinţei, în timp ce amenzile pentru lipsa avizelor sunt până la 3.000 de lei.

Bucureştenii care doresc să facă o schimbare în apartament, să spargă un perete să desfiinţeze o cămară sau să închidă un balcon trebuie să aibă toate avizele necesare de la primărie. „Pentru orice  lucrare care modifică suprafaţa utilă a locuinţei este nevoie de autorizaţie de construire şi certificate de urbanism care sunt trebuie prezentate, mai ales la vânzarea casei", a declarat Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-şef al sectorului 3. El a precizat că pentru lucrările care pot aduce modificări la faţada blocului, intervenţia la instalaţii comune sau elemente de structură, atunci mai este nevoie şi de acordul asociaţiei de proprietari.

Avizele se eliberează în cel mult zece zile

Primul pas este obţinerea cererii tip de la primăria de sector pentru a solicita astfel certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire de la primărie. Pentru avizele de care are nevoie, proprietarul trebuie să se prezinte cu actul de proprietate, cu un plan cadastral al blocului şi cu o schiţă a apartamentului, pe care să fie notate modificările solicitate. Preţul standard pentru eliberarea documentelor este în medie de 150 de lei şi care se calculează în funcţie de suprafaţa locuinţei. Arhitectul şef din sectorul 3, Ştefan Dumitraşcu, a precizat că solicitantul poate primi răspuns la cele documente: certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire în cel mult zece zile. Dacă lucrările se fac fără aceste avize, riscaţi să foţi amendaţi de inspectorii de la Disciplina în Construcţii din primării care vă pot taxa cu sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei. Cu certificatul de urbanism se solicită celelalte acorduri şi avize: expertiza tehnică a clădirii şi avizul Inspecţiei de Stat în Construcţii.  Cele mai multe demersuri trebuie să le faceţi la primărie şi abia apoi vă puteţi apuca de proiectare, expertizare şi execuţie. Printre lucrările pe care le puteţi executa fără autorizare sunt-modificarea tâmplăriilor interioare sau exterioare (uşi, ferestre), amplasarea aparatelor de aer condiţionat, zugrăveli, înlocuirea instalaţiilor sanitare sau electrice, schimbarea gresiei, faianţei sau a parchetului sau montarea tavanului fals.

Înainte de a vă apuca de lucrări, ar fi indicat să vă informaţi şi vecinii altfel aceştia vă pot reclama la primăprie. Puteţi afişa o copie a autorizaţiei de construcţie la avizierul blocului.

CASETĂ

Dosar pentru autorizare

-Obţineţi cererea tip de la primărie;

-Cereţi acordul asociaţiei de proprietari dacă faceţi modificări exterioare;

-Solicitaţi certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire;

-Cereţi aviz de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, în baza aprobărilor de la primăria de sector;

-Comandaţi proiectul care poate fi executat cu toate avizele.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite