Trotuar dublu pentru pietoni, pe Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaţiul destinat pietonilor pe Calea Victoriei, de la intersecţia cu Bulevardul Regina Elisabeta şi până la Splaiul Unirii, a fost lărgit peste o bandă de mers a şoferilor. Lucrările sunt făcute pentru a facilita accesul în Centrul istoric şi reprezintă prima fază din transformarea, în viitor, a întregului bulevard rutier într-unul pietonal.

De la intersecţia Căii Victoriei cu Bulevardul Regina Elisabeta, mai precis de lângă Cercul Militar, trotuarul destinat pietonilor se lăţeşte generos, ocupând o bandă de mers din cele trei destinate şoferilor. Noua graniţă este delimitată ferm de o bordură nouă şi de câteva balize.

Pietonii, circumspecţi, merg însă tot pe vechiul trotuar, împiedicaţi şi de şanţurile care s-au format între cele două borduri. "Încă nu se poate circula pe tot trotuarul, pentru că sunt gropi şi băltoace, însă este bine că s-a gândit cineva şi la pietoni, să nu ne mai îngrămădim pe jumătate de metru ca până acum", a spus ieri Cristina Ion, studentă care obişnuieşte să-şi petreacă timpul liber la terasele din Centrul vechi. În continuare, noua bordură şerpuieşte furând bucăţi mai late sau mai înguste din carosabil până înspre cheiul Dâmboviţei. 

Li se ia şoferilor o bandă de mers

"Această lucrare are în primul rând scopul de a facilita accesul pietonilor în Centrul istoric, de a creea o legătură cu acesta şi din punct de vedere estetic. Ne gândim dacă vom folosi piatra cubică sau granitul pentru realizarea trotuarului. În unele porţiuni acesta era foarte îngust, iar oamenii trebuiau să se strecoare unul pe lângă altul", a explicat Mădălin Dumitru, directorul Direcţiei de Infrastructură din Primăria Capitalei. De asemenea, directorul îşi doreşte ca astfel să dispară maşinile parcate pe câte o bandă de mers şi să-i încurajeze pe bucureşteni să vină pe jos în Centrul istoric.
În al doilea rând,  lucrările pe această porţiune sunt un preambul la transformarea întregului bulevard într-unul mai generous pentru pietoni. "Am discutat şi cu ONG-urile şi am căzut de accord să facem un studiu pentru a vedea cum ar putea fluidiza traficul lărgirea zonei pietonale de pe Calea Victoriei. Acesta lucru se va întâmpla însă numai după ce vor fi finalizate lucrările la Bulevardul Uranus, pentru a putea prelua traficul care se desfăşoară acum pe Calea Victoriei. Sigur că va fi un incoveninet pentru cei 200 de şoferi care îşi parchează maşinile prin zonă, însă vor avea de câştigat 2.000 de pietoni, iar bulevardul ar putea fi transformat în piaţete şi terase", a mai spus Dumitru.

Calea Victoriei doar pentru pietoni

Şi Elena Udrea, ministrul Tursimului şi Dezvoltării Regionale, declara, după o întâlnire cu primarul general Sorin Oprescu cu privire la lucrările de pe Berzei, că îşi doreşte ca în viitor, întreaga zonă să devină pietonală. "Şoseaua ce va lega Piaţa Victoriei de Parlament va prelua traficul de pe Calea Victoriei, pentru ca în viitor, această arteră istorică să poată fi declarată zonă pietonală", preciza Udrea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite