FOTO Pleacă Tnuva din România? Muncitorii: „Doar şefii pleacă!“. Primarul din Popeşti Leordeni: „Nimeni nu părăseşte comuna!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirea că fabrica de produse lactate din comuna Popeşti Leordeni şi-ar închide producţia în România este pentru muncitorii fabricii doar „o invenţie“ a presei. Oamenii sunt convinşi că ei îşi vor păsatra joburile şi că doar „cei mari“ vor fi schimbaţi.

Presa din Israel a aruncat vestea, la începutul acestei săptămâni, că fabrica Tnuva îşi închide porţile în România, iar informaţia s-a răspândit imediat în toată media românească. Departe de ştirile din media, la Popeşti Leordeni, comună situată la marginea Bucureştiului, unde este fabrica Tnuva, realitatea se vede cu totul altfel.

„Nici vorbă de închidere, totul merge înainte!“. Cel puţin asta cred localnicii din  Popeşti Leordeni, muncitorii de la fabric şi chiar primarul comunei.

Marţi, ora 13.30: Opt oameni stăteau la rând la magazinul fabricii de lactate pentru a cumpăra produse la preţ de producător. La intrarea în curtea unităţii, doi paznici fumau şi supravegheau zona. În rest, nici ţipenie de om.

„Pentru şefi va fi rău, ei vor fi schimbaţi!“

„La ora 14.00 iese lumea din tură“, ne informează în grabă unul dintre agenţii de pază. Despre închiderea fabricii şi zvonurile venite din Israel, bărbatul nu ştie prea multe. Pare nici să nu îl intereseze.

Printre câţiva clienţi, vânzătoarea de la magazin îşi face timp şi, foarte sigură pe ea, ne spune:Nu ne facem prea multe probleme. Nu se va închide fabrica, cred că o vor vinde. Dar nu vor fi probleme pentru noi, cei mici. Pentru şefi va fi rău, ei vor fi schimbaţi. Muncitorii vor rămâne pe posturi“.



Click pe fotogalerie pentru mai multe imagini de la fabrica Tnuva

Muncitoare: „Presa din România a tradus greşit“

Ora 14.00 Angajaţii care au lucrat în primul schimb ies din tură, liniştiţi, pe poarta fabricii. În locul lor sunt aduşi, cu microbuzele, cei care intră în schimbul de noapte. Muncitorii se feresc să vorbească despre fabrică, patroni, închidere. Mai ales cu jurnaliştii. „Nu, nu. Ce să ştim? Întrebaţi la director, nu pe noi“, ne aruncă, în fugă, câteva cuvinte, unul dintre muncitorii care tocmai şi-a încheiat o zi de muncă.

Mai îndrăzneaţă, Florica, o altă angajata, este sigură că mass-media e de vină pentru zvonurile de pe piaţa. Că doar aşa i-au spus şefii. „Nu se închide, dom’le  fabrica. Aşa ne-a spus conducerea, că presa din România a tradus greşit din ceea ce s-a publicat în Israel. S-au făcut investiţii mari aici şi încă se vor mai face. Cum să se închidă fabrica noastră?“, spune apăsat femeia, ieşită şi ea din schimbul de după-amiază.

Primarul: „Nu se închide fabrica!“

Conducerea companiei, care tocmai şi-a asigurat angajaţii că nu îşi vor pierde locul, de muncă a refuzat să facă vreo declaraţie legată de informaţiile deloc bune publicate în presa din Israel.

În schimb, Grigore Trache, primarul comunei Popeşti Leordeni, a declarat că şefii Tnuva i-au dat şi lui asigurări că nimic nu se va schimba. „Nimeni nu părăseşte comuna! Am vorbit cu cei din conducere şi mi-au spus că nu se închide fabrica şi că presa din România a tradus greşit informaţiile apărute în Israel“, a spus primarul comunei Popeşti Leordeni, Grigore Trache.

Tnuva, din 2005 pe piaţa din România

Tnuva Romania Dairies a fost înfiinţată de compania din Israel în 2005, împreună cu o bancă europeană şi un partener privat. Scopul era de a stabili un sistem complet pentru producţia de lapte şi distribuţia sub brandurile Tnuva şi Yoplait. Deşi target-ul companiei în ceea ce priveşte cifra de afaceri era situate la 50 de milioane de euro, acesta nu a fost atins, firma având o cifra de afaceri de aproape 20 de milioane de euro. Investiţiile făcute în ţara noastra de către israelieni s-au situate la aproximativ 60 de milioane de euro.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite