Instrumente de tortură, magnet pentru curioşi: de la "Ţeapa lui Vlad Dracul",la „Fecioara din Nurnberg“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Bucureştiului găzduieşte, de câteva zile, o expoziţie inedită cu peste 50 de replici ale unor instrumente de tortură din perioada medievală. Peste 150 de bucureşteni au înfruntat viscolul din ultimele zile pentru a vizita cea mai nouă expoziţie găzduită de Muzeul Bucureştiului.

Curioşii au putut admira peste 50 de replici ale unor instrumente de tortură din epoca medievală.

Obiectele concepute de cei mai pricepuţi fierari, precum „Fecioara din Nurnberg“ - cunoscută sub numele de „Fecioara de fier“, „Leagănul lui Iuda“ - unde durerea creştea la fiecare mişcare, „Scaunul vrăjitoarelor“ sau „Vioara“, „Centura de castitate“, „Roata de zdrobit oase“, erau folosite frecvent în aflarea adevărului chiar dacă aceasta dovedea că inculpatul este nevinovat.

De cele mai multe ori o astfel de „anchetă“ se solda cu moartea, nu înainte ca inculpaţii să treacă prin nişte chinuri groaznice care durau şi mai multe zile.

Educaţia prin umilinţă 

Propietarul expoziţiei, polonezul Piotr Buczkowski a explicat că cele mai multe din aceste instrumente erau folosite de state ca Spania, Germania, Italia, dar că nu toate erau de tortură.

„Pe lângă instrumentele de tortură extrem de dureroasă sau cele menite executării spectaculoase a condamnaţilor, întâlnim şi măşti hidoase pe care cei acuzaţi de comportament imoral trebuiau să le poarte“, a mai indicat acesta.

Ţările cu o idologie religioasă extremistă, cu o societate cu reguli stricte şi pedepse severe, reglau, adeseori comportamentul oamenilor prin ruşinea publică. Unii erau legaţi de „o poartă a ruşinii“, unde cei cu comportamente blamat de societate stăteau zile întregi, fiind umiliţi de trecători.

Toate obiectele expuse aparţin lui Piotr Buczkowsi, un polonez care a început să fie interesat de acest gen de colecţie după o vizită făcută în 1985 în Italia. Obiectele a început să le adune din 1995, prima expoziţie având loc în Polonia. Colecţia prezentată la Bucureşti, a fost expusă prin toată Europa şi a avut succes în rândurile vizitatorilor.

Galeria găzduită de Palatul Şuţu s-a deschis pe 3 februarie şi va fi deschisă până pe 10 iunie. În ciuda urgiei de afară, bucureştenii s-au arătat foarte interesaţi, peste 150 de bilete au fost deja vândute.

„Perla“ expoziţiei

„Scaunul închizitorul“ este unul dintre cele mai oribile instrumente de tortură, folosit în Germania până târziu, în 1846. Acuzatul era aşezat gol, în aşa fel încât la cea mai mică mişcare să i se înfigă ţepii în corp. Torturile se desfăşurau ore în şir, iar călăul suplimenta adeseori suferinţele prin mijloace ca: bicuirea peste organe, smulgerea cu cleştele a unor bucăţi din corp sau strivirea degetelor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite