FOTOGALERIE Săraci în Suveniruri: Turiştii străini care vin la Bucureşti nu au ce să ducă acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţinii străini care ne vizitează nu prea au ce duce înapoi, rudelor şi prietenilor, ca amintire personalizată. Prin magazinele de suveniruri, oferta este restrânsă în ceea ce priveşte simbolurile Bucureştiului. Tot magneţii cu Dracula şi clasicele vederi mai sunt pe rafturi.

Primul obiect pe lista oricărui turist care vizitează un loc nou este magnetul cu o imagine sau un simbol al zonei respective. Românii, în mod special, le aduc celor dragi acasă astfel de nimicuri, însă străinii care ne vizitează Bucureştiul nu se pot bucura de acelaşi obicei.  

Cum în magazinele de suveniruri nu găseşti nimic altceva decât magneţi cu oraşele ţării sau Dracula, căni pe care scrie România ori Sibiu, brelocuri, păpuşi şi farfurii lucrate la Horezu, străinii se întorc pe pământul natal cu un obiect ce nu reprezintă în mod special Bucureştiul.

Dacă doresc cu adevărat să aibă într-un colţ al camerei un simbol al capitalei noatre şi stau bine cu bugetul, aceştia pot cumpăra o machetă cu Arcul de Triumf sau Casa Poporului, plătind aproximativ 50 de lei.

O vedere şi atât

Deşi nu este o regulă, vânzătorii de la magazinele specializate spun că turiştii cumpără în general lucruri mărunte. "Aleg de cele mai multe ori o felicitare sau un magnet care să reprezinte un loc vizitat. Sunt şi situaţii când vin şi câte cinci, dar toţi cumpără o singură vedere. Avem machete cu Arcul de Triumf şi Casa Poporului, dar rar vine cineva să le cumpere", a spus Bogdan, vânzător  la  magazinul de suveniruri din Pasajul Nicolae Bălcescu de la Universitate. 

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

Suport pentru scobitori pe axa România-Finlanda

Într-un alt spaţiu comercial din centrul Bucureştiului, Elina, o tânără de 31 de ani, din Finlanda, caută un mic simbol al capitalei noastre. A venit să viziteze Bucureştiul pentru că un prieten apropiat i-a vorbit despre "Micul Paris". Îi place la noi şi vrea să afle cât mai multe lucruri despre cultura noastră. Schimbă câteva păreri cu vânzătorul de suveniruri, află unde este Casa Poporului şi, înainte să plece, cumpără ceva şi pentru acasă. "Am auzit foarte multe lucruri despre Bucureşti şi, cum sunt pasionată de istorie şi cultură, am zis să fac o vizită. Am cumpărat o linguriţă de porţelan, un pahar pentru shot şi un suport pentru scobitori. Nu vreau să dau prea mult pe cadouri", a spus tânăra finlandeză.

Prea puţine obiecte personalizate cu Bucureşti

Consilierul în turism, Traian Bădulescu, este de părere că piaţa suvenirurilor din Bucureşti nu este dezvoltată, explicând că avem prea puţine magazine cu prea puţine oferte. El precizează că pe această piaţă există un cerc vicios. Mai exact, cum turismul din Bucureşti nu este dezvoltat, cererea suvenirurilor este mică. Astfel, nici investitorii nu au curaj să vină pe piaţă cu obiecte noi.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

"Este un cerc vicios. Străinul nu cere, pentru că nu este informat cu privire la simbolurile din Bucureşti. Cum nu este cerere pe piaţă, firmele producătoare de suveniruri se axează în principal pe magneţi, căni şi tricouri. Mai găsim prin magazine acele machete cu Palatul Parlamentului, dar doar atât", a spus Traian Bădulescu.

Toţi turiştii care vizitează Bucureştiul vor să plece acasă cu un mic obiect personalizat. "Nu există străin care să nu dorească un mic suvenir pentru acasă, chiar dacă stă doar o noapte în Bucureşti. Turistul cumpără, important este să aibă şi ce. Din păcate, la noi nu sunt prea multe obiecte personalizate cu <Micul Paris>. Nu avem nici clădiri reproduse în miniatură", adaugă consilierul în turism.

De unde se pot cumpăra suveniruri

În Bucureşti magazinele de suveniruri sunt bine ascunse. La Muzeul Ţăranului Român şi la Muzeul Satului există câte un magazin de suveniruri, cu specific ţărănesc, aşa cum este de înţeles. La Unirea, străinii mai pot găsi două magazine, unul la parter, altul la etajul al doilea. În zona Lipscani sunt două magazine şi, de asemenea, în Pasajul Nicolae Bălcescu de la Universitate. 

Ca ultima variantă, înainte de plecare, sunt magazinele de artizanat din Aeroportul Otopeni. "Trebuie să avem o hartă standard, în care turistul să poată vedea punctat locurile unde se găsesc aceste magazine. Eu, personal, cred că aceste magazine trebuie amplasate în zone strategice, spre exemplu în faţa fiecărui muzeu", a conchis Traian Bădulescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite