Cum sărbătoresc tinerii Ziua Internaţională a Studenţilor: unii petrec, alţii protestează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii bucureşteni sărbătoresc astăzi Ziua Internaţională a Studenţilor. În timp ce o parte dintre aceştia organizează proteste să ceară grăbirea adoptării Statutului Studentului, alţii petrec prin spectacole de teatru, baluri şi o gală.

Cu toate că ambele federaţii studenţeşti au militat pentru aprobarea Statutului, nu s-au putut pune de acord şi asupra felului în care negociază cu autorităţile.
Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor de Studenţi (ANOSR) consideră că ziua lor este momentul cel mai potrivit ca să-şi ceară drepturile în stradă, printre care se numără obţinerea de suporturi de curs gratuite de la facultăţi  şi scutirea de taxe pentru orice adeverinţă eliberată de secretariat.


„Fiecare decide ce vrea să facă”
„Suntem în discuţii de multă vreme cu domnul ministru Funeriu şi considerăm că acum este momentul ca metodologia de aplicare a Statutului Studentului să fie promulgată. În statut scrie despre toate drepturile pe care le avem, inclusiv faptul că suntem recunoscuţi pentru prima dată ca parteneri în luarea deciziilor în universităţi”, explică Vlad Boldura, vicepreşedintele ANOSR.
Cât despre hotărârea acestora de a protesta în timp ce colegii lor de la Uniunea Studenţilor din România (USR) desfăşoară Festivalul „Unifest”, acesta crede că fiecare alege să se manifeste cum doreşte. „Acesta este scopul nostru, de a-i reprezenta pe studenţi şi a le cere drepturile. Ce fac celelalte federaţii nu ne priveşte. Fiecare decide ce vrea să facă”, explică studentul.

Flash-mob sau petrecere
Prin urmare, sute de studenţi din Bucureşti ies astăzi în stradă. Astfel, la ora 13.00, are loc un flash-mob în faţa Academiei de Studii Economice şi o campanie de informare, ce se va desfăşura în faţa Universităţii din Bucureşti.
Aceştia le vor spune colegilor lor despre drepturile pe care le include Statutul Studentului, printre care cel de a-şi evalua profesorii şi publicarea rezultatelor pe site-ul universităţii sau de a participa la acţiuni de voluntariat pentru care să primească şi credite.
Pe de altă parte, colegii lor de la USR cred că protestul nu are nicio şansă în faţa manifestărilor culturale şi programului de distracţii pregătit de acesta. „Noi solidarizăm cu cauza, ne dorim ca Statutul Studentului să fie adoptat cât de curând. Nu credem însă că cea mai bună soluţie este ieşitul în stradă, diplomaţia este cea mai bună armă. Noi am făcut demersuri, am mers la discuţii, dar nu credem că ieşitul în stradă are vreun efect”, crede Cristian Lumezeanu, preşedintele Uniunii.
Aşa că astăzi tinerii şi-au dat întâlnire la o dezbatere cu titlul „Trainingul resurselor umane”, la Casa de Cultură a Studenţilor, spectacole de teatru la Masca, Bulandra şi Podul şi Gala Studenţilor la Institutul Bancar Român.
Festivalul ţine până la data de 24 noiembrie şi cuprinde o serie de manifestări în majoritatea instituţiilor culturale din Bucureşti, inclusiv o conferinţă susţinută de Dan Puric, „Despre Identitate”, dar şi tot felul de petreceri specific studenţeşti, baluri dar şi concursuri de Miss.

Două săptămâni de evenimente studenţeşti
Liga Studenţilor Electronişti serbează de ziua lor prin discursuri motivaţionale. Astăzi, de la ora 11.00, în Aula Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei are rol evenimentul „Dialog cu personalităţi”, la care vor participa Monica Tatoiu, Paula Chirilă, Medeea Marinescu, Mihai Mărgineanu şi Florin Grozea. Pe studenţi îi aşteaptă şi alte evenimente de ziua lor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite