Pietonii la putere, în centrul Capitalei: şoferii au văzut roşu în faţa ochilor din cauza unui festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Street Delivery, ediţia 7, a închis traficul pentru maşini în centrul Bucureştiului şi a redat spaţiul urban pietonilor. Peste 150 de proiecte dedicate Capitalei au fost prezente în stradă, weekendul acesta.

Trăim în cea mai poluată capitală a Europei. Avem 1.200.000 de maşini care se bulucesc zilnic pe infrastructura ce suportă doar 100.000 de maşini iar fiecare dintre noi, se bucură de doar 2 metri pătraţi de spaţiu verde (inclusiv cimitirele), de şase ori mai puţin decât media europeană. Avem cei mai puţini biciclişti din toată Europa, iar zonele pietonale se numără pe degetele unei mâini. Plecând de la aceste statistici, un grup de tineri bucureşteni se luptă de şapte ani să redea, măcar pentru un weekend, spaţiul urban celor care îl locuiesc şi îl animă zi de zi. Street Delivery este un eveniment social ce pune semnul “interzis pentru maşini” în centrul Capitalei şi, pentru un weekend, pietonii devin stăpâni pe cocheta străduţă Arthur Verona.

De vineri până duminică, peste 20.000 de bucureşteni au ajuns la cea de-a şaptea ediţie de Street Delivery, eveniment de urbanism, arhitectură şi arte care îşi propune recuperarea peisajului urban de către pietoni şi comunitate.  Proiectul este unic în istoria recentă a Bucureştiului  şi se bucură  de implicarea masivă a societăţii civile în deciziile legate de oraşul Bucureşti. Organizatorii acestui eveniment anual spun că Bucureştiul are totuşi un potenţial imens care rămâne totuşi neexploatat. “Din păcate, exploatăm oraşul acesta doar imobiliar şi politic.

Street Delivery este o imagine - prototip a felului în care ar putea arăta un oraş în care pietonul, biciclistul, plimbăreţul contează. Încercăm de şapte ani să convingem Primăria să lege Parcul Cişmigiu de grădina Icoanei printr-o promenadă de 15 minute cu zeci de monumente istorice de vizitat. Până acum avem mici victorii: pavarea străzii Verona cu piatră cubică, câteva monumente de for public, o fântână, iluminare stradală, renovarea unor monumente istorice şi salvarea altora de mafia imobiliară. Pentru noi, cea mai mare victorie sunt toţi ce de aici, veniţi la Street Delivery, ştiind că o faceţi pentru oraşul vostru şi vă pasă de el” spune Şerban Sturdza, vicepreşedintele OAR.

Anul acesta au fost prezente 150 de standuri de proiecte sociale, civice şi artistice. Ateliere de creaţie pentru cei mici, concerte în parc, hamace şi limonadă, fotografii şi graffitti, mâncare organică şi handmade-uri, lecturi urbane şi un ziar ad-hoc au i-au făcut pe vizitatori să se simtă uniţi.








București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite