Premierul Victor Ponta, de acord ca ICCJ să preia bugetul instanţelor de la 1 ianuarie 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la plecarea de la CSM, că este de acord cu preluarea bugetului instanţelor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi că este cu atât mai bine dacă acest lucru se va putea întâmpla de la 1 ianuarie.

Întrebat dacă este de acord cu preluarea bugetului instanţelor de către ICCJ, Ponta a spus că, de principiu, crede că este cea mai bună soluţie şi că a discutat puţin în acest sens cu preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, care a participat de asemenea la şedinţa CSM.

"Discutăm cu Înalta Curte, dacă se poate de la 1 ianuarie, cu atât mai bine", a mai spus Ponta.

Premierul spunea, în urmă cu două săptămâni, că bugetul instanţelor ar trebui să fie preluat începând cu 2013 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa cum se stabilise în 2004, când s-au încheiat negocierile privind capitolul Justiţie şi Afaceri Interne, pentru aderarea României la UE.

"Voi susţine încă din acest an, dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are şi mă anunţă că are logistica necesară, voi susţine trecerea bugetului justiţiei către instanţa supremă. Nu cred că metoda aplicată în ultimii ani de a ţine bugetul la Ministerul Justiţiei, pentru a avea un anume tip de influenţă asupra instanţelor, e o metodă corectă", afirma Ponta.

El adăuga că imediat ce ICCJ şi Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că sunt pregătite, va trece bugetul instanţelor la cei care administrează justiţia.

"Ne-am asumat ca bugetul instanţelor să fie administrat de ICCJ, tocmai pentru a nu mai fi un instrument al Guvernului", a afirmat Victor Ponta, care a amintit faptul că în 2004, când ministru al Justiţiei era Cristian Diaconescu, la negocierile privind închiderea capitorului 24 de negociere cu UE s-a admis ca managementul fondurilor justiţiei să nu mai fie în mâna Executivului.

În august 2011, Guvernul a amânat din nou, până în 2014, termenul de la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să preia atribuţiile ministerului de resort privind gestionarea bugetelor curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor, fiind iar invocată lipsa unui aparat administrativ la ICCJ.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite