Bucureștenii s-au plictisit de concediile din Europa. Unde își petrec vacanța de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai mulţi bucureşteni sunt dispuşi să cheltuiască mai mulţi bani pentru vacanţa de vară iar destinaţiile exotice vin tare din urmă. Vremea caniculară din ultimele două săptămâni i-a făcut pe mulţi dintre aceștia să se gândească la vacanţă mai devreme şi, astfel, agenţiile de turism le-au pregătit românilor oferte din cele mai variate.

Turistul bucureştean, cel mai pretenţios şi totodată cel mai cheltuitor din România doreste, în general, să le încerce de toate: puţin din România, o săptămână pe plajele fierbinţi ale Greciei sau Bulgariei, pentru accesibilitate şi costuri reduse, apoi un răsfăţ de all inclusive în Turcia, câteva zile de petrecere pe o plajă din Ibiza şi - de ce nu –pentru cei mai exclusivişti, o cafea pe renumita croazetă a celebrităţilor din Cannes dar şi ceva mai exotic cum ar fi sudul Asiei ori o insulă din Pacific.

Litoralul românesc revine

Poate cel mai interesant lucru de observant în alegerile celor care se gândesc la vacanţă este faptul că, destinaţiile din România sunt din ce în ce mai căutate. Operatorii de turism spun că proximativ 50% dintre români aleg să-şi petreacă concediul pe litoralul românesc, iar staţiunile balneo-climaterice înregistrează cea mai vizibilă creştere ca număr de turişti, datorită programelor sociale şi a investiţiilor din ultima vreme.

Hotelierii români, mai ales cei de pe litoral, par a fi mai conştienţi ca niciodată de handicapul nostru în faţa concurenţei directe: Bulgaria, Grecia şi Turcia au înţeles că este nevoie de o strategie naţională, de un plan pe termen lung, gândit şi discutat. Astfel, şi în această vară destinaţiile preferate de bucureşteni rămân cele de pe litoralul vecinilor bulgari şi ale grecilor care oferă servicii foarte bune la preţuri avantajoase.

Conform directorului general Eximtour, Lucia Nora Morariu, anul acesta se observă tendinţa bucureştenilor de a alege hotelurile de 4 şi 5 stele de pe litoralul românesc în detrimentul celor cu 2 sau 3 stele. “Românii par a fi dispuşi să plătească mai mult pentru condiţiile de transport şi cazare iar odată cu cererea de oferte de lux creşte şi turismul, în gerenal.

Pe de altă parte, anul acesta am înregistrat o creştere de 38% pentru pachetele către Grecia faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dovadă că bucureştenii sunt dispuşi să cheltuiască mai mult pentru concediul de vară.”  Însă nu toate staţiunile româneşti sunt luate cu asalt de turişti, conform operatorilor de turism din Bucureşti. Sunt destule locuri unde plajele sunt suficient de aerisite însă în comparaţie cu Mamaia, serviciile sunt inferioare.

Faptul că turistii ”dau buzna” într-o anumită staţiune poate avea un efect de creştere artificială a preţului, dovada stând tarifele mult mai mari din nordul litoralului românesc faţă de cele din sudul ţărmului precum Neptun sau Olimp.

Ne place luxul

Christian Tour, unul dintre cei mai mari operatori de turism extern din România, mizează şi anul acesta pe pachetele de şapte zile pe ţărmurile străinilor. Cele mai căutate destinaţii de bucureşteni sunt insulele greceşti Thasos şi Halkidiki şi plajele vecinilor bulgari de la Nisipurile de Aur ori Sunny Beach. Pentru aceste destinaţii, bucureştenii preferă pachetele all-inclusive cu transport inclus pentru care plătesc în medie 200 de euro.

“Ca şi anul trecut, majoritatea pachetelor vândute de noi sunt pentru litoralul bulgăresc şi cel grecesc unde cu puţini bani, poţi avea parte de răsfăţ. De asemenea, destinaţiile din Turcia sunt la mare căutare. Toate pachetele noastre pentru staţiunile din Turcia au fost date déjà, iar bilete de avion pentru charterele către această destinaţie sunt rezervate până la începutul lunii septembrie” a declarat un reprezentant Christian Tour.

Ieşim din Europa

În ceea ce priveşte segmentul cel mai exclusivist al turiştilor bucureşteni, cel care alege să-şi facă vacanţa de vară în afara Europei, Corina Enache, directorul de vânzări al agenţiei Paralela 45 spune că este în plină creştere.

“Se pare că bucureştenii au început să se mai plictisească de Europa. Observăm un interes din ce în ce mai mare pentru circuitele din America Centrală şi de Sud, din China sau pentru expediţiile de pe teritoriul African. Cel mai popular este circuitul New York – Cascada Niagara – Boston – Washington – Philadelphia”. Preţul unei astfel de excursii pleacă de la 1200 euro şi poate ajunge până la 2000 de euro, în funcţie de opţiuni.

Oferte pentru copii

Majoritatea pachetelor de turism pentru această vară , fie că e vorba de cele din România sau de cele din străinătate, beneficiează de oferte special pentru copii.  Toţi operatorii pot oferi cazare gratuită pentru copii de până în şapte ani. Pentru cei cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14  ani reducerile variază între 40 şi 75% iar unii operatori sunt dispuşi să ofere şi transportul gratuit pentru cei mici.

Vacanţă lângă Bucureşti

Cea mai apropiată destinaţie de vacanţă de Bucureşti rămâne Parcul Natural Comana acre se întinde pe aproximativ 25.000 de hectare. Recent, pentru  acest complex a fost aprobat proiectul de evidenţiere a potenţialului turistic al zonei Comana. Au fost făcute investiţii în infrastructură şi facilităţi, aşa că, acum, la doar 30 de kilometri de Bucureşti, ne putem bucura de 56 de kilometri de trasee turistice, ce vor putea fi parcurse cu bicicleta şi care vor reuni toate zonele şi obiectivele.

De asemenea au fost create spaţii de camping şi grătar în mijlocul acestei, rezervaţii unice în Europa, care include zeci de specii de plante şi animale protejate de legile internaţionale, considerată a doua deltă a României.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite