N-ai credit, n-ai casă! Noua “modă” în achiziţionarea de locuinţe rezidenţiale: împrumutul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de 2009 a-ţi cumpăra un apartament într-un ansamblu rezidenţial părea să fie un obicei din ce în ce mai agreat, dar astăzi, piaţa imobiliară rezidenţială a ajuns să fie un lux, întrucât singurii care mai cumpără apartamente noi apelează la bani împrumutaţi de la bancă.

Creditele imobiliare sau ratele la dezvoltator par să fi rămas principalele variante prin care românii mai încearcă să îşi achiziţioneze o locuinţă într-un ansamblu rezidenţial nou, arată un studiu proiecte.biz.

Doar un sfert dintre clienţii complexurilor rezidenţiale dispun de lichidităţi suficiente pentru a achita pe loc un apartament, conform datelor obţinute de portalul Proiecte.biz. În 2009 piaţa arăta semnificativ diferit, proporția celor care deţineau sumele necesare se ridica la 40%.

De la lux, la necesitate

59% dintre clienţii ansamblurilor rezidenţiale se înscriu în această categorie, timp în care cei care plătesc cu banii jos o astfel de locuinţă sunt în proporţie de aproape 29% din total. Varianta ratelor la dezvoltator este agreată de aproximativ 12% dintre clienţi, putând fi considerată o alternativă de plată eşalonată pentru creditele imobiliare acordate de bănci.

Dacă în urmă cu trei ani 40% dintre clienţii dornici să cumpere un imobil într-un ansamblu rezidenţial aveau deja o propietate, astăzi mai mult de trei sferturi dintre aceştia sunt la singura locuinţă pe care urmează să o deţină în proprietate. Vorbim astfel în cele mai multe dintre cazuri de persoane tinere, care fie au locuit până la acest moment împreună cu părinţii, fie în chirie.

Sectorul imobiliar, în criză

În ceea ce priveşte avansul disponibil, în prezent, 78% dintre clienţii care apelează la un credit sau la varianta ratelor de dezvoltator deţin sub 10.000 euro, mai arată studiul. Aceştia sunt reprezentaţi în cea mai mare parte de clienţii programului "Prima Casă", la care avansul solicitat este de doar 3.000 euro, sau de clienţii unor produse de creditare relativ similare. 9% dintre cei care îşi caută casă într-un ansamblu rezidenţial nou deţin între 10.000 şi 20.000 euro pentru avans, pe când doar 8% dispun de un avans de peste 20.000 euro.

Investiţia în imobiliare nu mai este nici ea o practică frecventă. Numărul celor care, pe piaţa imobiliară a anului 2012, achiziţionează unităţi în ansambluri rezidenţiale pentru a investi este de sub 5%. Astfel, o majoritate covârşitoare - 96% - alege un apartament într-un complex nou având drept scop exclusiv locuirea.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite