UPDATE Un ansamblu rezidențial de lux ar putea apărea în zona Kiseleff, în locul spațiului verde și al monumentelor istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul imobiliar presupune ridicarea unui complex rezidențial de lux într-o zonă protejată de pe Șoseaua Kiseleff. Construirea imobilelor ar pune în pericol monumentele istorice și ar sacrifica vegetația.

UPDATE

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că proiectul imobiliar din zona Kiseleff nu a primit nicio autorizație de construire, ci doar un certificat de urbanism.

„Potrivit evidenţelor Direcţiei Generale Dezvoltare Urbană – Direcţia Urbanism, pentru imobilul din şos. Kiseleff Pavel Dimitrievici nr.45 şi 45A, sector 1, nu s-a solicitat şi în consecinţă Primăria Municipiului Bucureşti nu a emis până în prezent nici-o autorizaţie de construire/desfiinţare pentru acest amplasament. Pentru acest imobil Primăria Municipiului Bucuresti a emis două certificate de urbanism‟, se arată într-un comunicat al Municipalității. 

Proiectul prevede și construirea a două pasaje subterane care ar face legătura între complexul rezidențial și străzile care îl încadrează. Toate aceste vor fi construite cu sacrificarea spațiului verde.

Clădiri interbelice, puse în umbră

În iulie 2012, Primăria Municipiului București (PMB) a eliberat un certificat de urbanism în vedrea construirii unui ansamblu rezidențial între Bulevardul Kiseleff și strada Clucerului. Inițiatorul proiectului este firma SC Residence Kiseleff 45 SRL, al cărei asociat unic este avocata Lucia Cherecheș.

Amplasamentul va avea locuințe cu prețuri ridicate, datorită zonei care oferă un standard ridicat de locuire, atât prin arhitectură și spații verzi, cât și prin poziția bună, chiar între Piața Victoriei și Arcul de Triumf. În prezent, în aria în care se dorește construirea ansamblului există două clădiri interbelice, cu valoare istorică și arhitecturală, și o porțiune consistentă de spațiu verde. Cele două imobile dispun și de câteva mici anexe și îi aparțin Luciei Cherecheș.

Primăria Sectorului 1, la mâna avocatei

Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul‟ a explicat, pentru „Adevărul‟, de ce ar fi ilegală dezvoltarea acestui proiect.  Inițial, proprietara a solicitat Primăriei Sectorului 1 o autorizație de demolare a celor două case, pentru a putea construi cinci clădiri de locuințe de lux.

Administrația locală nu i-a răspuns, însă, în termenul legal de 30 de zile, așa că Lucia Cherecheș a dat primăria în judecată și a obținut câștig de cauză. Astfel, primăria a emis autorizația de demolare, pentru că, în caz contrar, ar fi plătit câte 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere. După intervenția Asociației „Salvați Bucureștiul‟ în instanță, avizul de demolare a fost suspendat. Cu toate acestea, proprietara nu a renunțat la inițiativă și a propus două variante ale proiectului imobiliar.  

Proiectul presupune sacrificarea spațiului verde

Ambele variante sunt ilegale, susține Nicușor Dan, din cauza faptului că presupun sacrificarea spațiului verde dintr-o zonă protejată. De asemenea, proiectul include și reorganizarea străzilor și a spațiilor pentru pietoni. Mai mult, două pasaje subterane ar face legătura dintre ansamblul rezidențial și străzile între care este încadrat, respectiv, Bulevardul Kiseleff și strada Clucerului.

Reprezentanții PMB au confirmat, în iulie 2012, existența celor două variante ale proiectului care așteaptă aprobarea Consiliului General. Acum, avizul a fost emis de către Primăria Capitalei, urmând ca zonele verzi să fie acoperite de beton.

Metrul pătrat ajunge până la 3.000 de euro

Pe de altă parte, experții imobiliari consideră că zona Kiseleff este foarte bună pentru locuit și că ar trebui valorificată. „Aria este cea mai bună din București, drept urmare, acolo se practică cele mai mari prețuri din țară‟, a menționat expertul Mircea Uzunov, președintele companiei imobiliare Regatta. Tariful pentru un metru pătrat variază între 1.500 și 3.000 de euro. „Mi se pare o inițiativă foarte bună‟, a mărturisit Uzunov, considerând că zona Kiseleff ar trebui valorificată.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite