Școala care le învață pe femeile din România cum să fie manageri de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul Şcoala Naţională a Femeilor Manager este un proiect al Asociaţiei pentru Promovarea Femeii din România (A.P.F.R.) Timişoara și urmăreşte reducerea dezechilibrelor de gen pe piaţa forţei de muncă din România la nivel managerial în sectoarele de afaceri şi politici sociale.

Proiectul Şcoala Naţionala a Femeilor Manager, incluzând programul cu acelaşi nume, a fost demarat în decembrie 2010, proiectul fiind cofinanţat din Fondul Social European. Problematica promovării egalităţii de şanse este o cerinţă esenţială pentru societatea românească, fiind o preocupare de bază în vederea respectării drepturilor fundamentale ale omului. Legislaţia ţării noastre garantează drepturi egale ale cetăţenilor de a participa la viaţa economică şi socială, de a se pregăti şi forma într-o anumită profesie, de a se angaja, promova şi participa la distribuirea beneficiilor, de a se bucura de protecţie socială în anumite situaţii. Cu toate acestea segregarea femeilor persistă şi este demonstrată prin existenţa modelelor de ocupare diferenţiate pe sexe, ceea ce determină disparităţile dintre venituri, chiar dacă principiul „la muncă egală, salariu egal” este consacrat juridic.

Conform Raportului Dezvoltării Umane 2004, elaborat sub coordonarea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, România se situează pe locul 69 după indicele dezvoltării umane din 175 de ţări, iar în ceea ce priveşte indicele disparităţii între sexe ocupă locul 56 din 175 de ţări.

Peste 50% dintre angajate câștigă mai puțin decât salariul mediu brut

O analiză a structurii ocupării în 2005, în funcţie de veniturile salariale brute şi de sectoare de activitate a arătat că 57,1% din femeile angajate au câştigat mai puţin decât salariul mediu brut, în primul rând pentru că erau angajate cu precădere în sectoare precum industria textilă şi alimentară, unde salariile sunt mici şi, în al doilea rând, pentru că femeile predomină în domeniile slab plătite.

Femeile sunt mai preocupate de viața de familie decât bărbații

Un alt factor important al egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi îl reprezintă reconcilierea vieţii de familie cu viaţa profesională. Dovada acestui fapt o constituie scăderea drastică a ratei ocupării locurilor de muncă pentru femeile cu copii mici (-13,6 procente în medie), în timp ce la bărbaţi rata este în creştere. În consecinţă, rata ocupării forţei de muncă pentru femei cu copii mici este de numai 62,4% în comparaţie cu 91,4% la bărbaţi. În 2005, 87% dintre femei erau dispuse să îşi reorganizeze viaţa profesională în sensul reconcilierii cu cea privată şi numai 78% dintre bărbaţi erau dispuşi să facă acest lucru.

Dificultăţile cu care se confruntă femeile, mai ales mamele, în căutarea şi pastrarea unui loc de muncă plătit, stereotipurile prin care se perpetuează ideea că doar femeile sunt responsabile de îngrijirea familiei precum şi aşteptările culturale faţă de bărbat pentru a fi unicul întreţinător de familie sunt aspecte care agravează inegalitatea dintre femei şi bărbaţi.

Cine poate participa?

Candidaţii eligibili pentru programul de formare profesională Şcoala Naţională a Femeilor Manager vor trebui să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să fie femei active pe piaţa forţei de muncă, să aibă studii superioare finalizate și competențe IT și să aibă reședința în România.

Pentru mai multe informații, trimiteți un mail pe adresa asistentei de proiect Florentina Ciursa: ciursa_tina@yahoo.com.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite