Un liceu pentru romi, în care se va preda limba și cultura romani, va fi înființat în Capitală, în sectorul 5

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernanții au anunțat astăzi că doresc să înființeze un liceu pentru romi, unde elevii vor studia limba și civilizația romani. Școala va funcționa într-o clădire a unei cazarme dezafectate din sectorul 5, iar romii vor primi cel puțiun o masă caldă pe zi.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, în ședința de astăzi a Executivului, că înființarea liceului este o inițiativă a deputaților din grupul minorităților naționale, Varujan Pambuccian și Nicolae Păun. Ungureanu a adăugat că proiectul a întrunit consensul coaliției.

Educație pentru romi

Premierul consideră că inițiativa va ajuta la construirea unei societăți civilizate. „Vom putea, în fine, oferi comunităţilor de romi posibilitatea de a-şi educa copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani. Este un gest foarte bun şi vă rog să îl puneţi în balanţă cu eforturile Guvernului de a acomoda puncte de vedere nu diferite, ci puncte de vedere aproapre similare, care merg către ceea ce aşteptăm cu toţii : o societate civilizată şi construită european”, a afirmat Ungureanu.

Școală într-o cazarmă dezafectată

Ministerul Apărării a contribuit la înființarea unității de învățământ prin oferirea unei cazarme dezafectate din sectorul 5, unde va funcționa liceul pentru romi.
Varujan Pambuccian a precizat că scopul acestui proiect este de a reduce abandonul școlar în rândul elevilor romi și de a facilita inserția lor în societate. 

Deputatul a afirmat că predarea va fi realizată în limba română, însă elevii vor urma și cursuri de limbă și civilizație romani. De asemenea, romii vor primi cel puțin o masă caldă pe zi, cel mai probabil prânzul.

Din sectorul 5 fac parte următoarele cartiere: Ferentari, Rahova, 13 Septembrie, Cotroceni și Dealul Spirii

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite