Știi o poveste captivantă despre cartierul tău? Ministerul Culturii îți transformă scara de bloc într-o oază multicoloră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima scară din cadrul proiectului „Remodelarea spațiului comun la bloc‟ a fost reamenajată. Este vorba despre o scară de bloc din apropierea Centrului Vechi din Capitală, ai cărei locatari au dezvăluit istorii interesante despre ce se afla în trecut în acea zonă.

Inaugurarea spațiului locativ de pe strada I.C. Brătianu nr. 44, din București, are loc astăzi, la ora 19.00. Inițiativa face parte din proiectul pilot „Remodelarea spațiului comun la bloc”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului. Scopul proiectului este promovarea unui model inovativ de reamenajare a spaţiilor de folosinţă în comun din scările blocurilor vechi, care să pună în valoare moștenirea culturală și istoria locală.

Proiectul a oferit șansa bucureștenilor care locuiesc la bloc să participe concurs, cu scopul de a redecora tematic spațiul locativ. A fost aleasă o temă cultural-istorică care să scoată la lumină memoria cartierului și să aducă în atenția publicului valorile spirituale și comorile ascunse de blocurile construite în perioada comunismului.

Câștigătorii concursului au fost locatarii de pe strada I.C. Brătianu nr. 44, scara B, aflată în prelungirea străzii Covaci, în zona Centrului Vechi. Clădirea a fost construită în anii ‘60, în perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej și este un exemplu tipic de edificiu comunist construit după război. Acest veritabil paravan a ascuns privirii, timp de 60 de ani, valoarea și farmecul Centrului Istoric.

Este vorba despre străzile negustorilor și Curtea Domnească, unde, pentru prima dată, a fost atestată cetatea Bucureștilor în timpul domniei lui Vlad Țepeș, în 1459. De asemenea, în zonă pot fi admirate clădiri pitorești din secolul al XIX-lea și numeroase biserici, dintre care se remarcă Biserica Sf. Anton, cel mai vechi lăcaş de cult din Bucureşti (1554).

Timp de patru săptămâni, interiorul scării de bloc a fost parțial reamenajat, fiind transformat dintr-un spațiu impersonal, gri și anost într-un spațiu nou și primitor, stilizat cu elemente estetice care te îmbie să redescoperi istoria zonei.

În faza următoare, proiectul își propune realizarea unui ghid online și a unor materiale foto-video, privind dinamica reamenajării, adresate celor care locuiesc la bloc. Acestea oferă informaţii și soluții simple și originale de reamenajare a spațiilor locative, puțin costisitoare, ce pot fi un punct de reper pentru cei interesați. O bază de date cu artişti şi designeri de interior, disponibilă online, va fi de asemenea accesibilă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite