Donare de sânge, într-un autobuz! Recoltările din spitalele bucureştene sunt insuficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centru de transfuzie din Capitală lansează joi, 13 iunie 201, o campanie benevolă de donare de sânge într-un autobuz parcat pe platforma Pipera, întrucât cantitatea recoltată zilnic este mult sub necesarul spitalelor.

"Militez pentru donarea benevolă de sânge. De când avem acest autobuz, unitatea mobilă de donare, toate acţiunile au fost benevole. Să ştiţi că sunt mulţi oameni care nu cer nimic pentru donare. În Capitală, sunt peste 30 de spitale, iar cele mai mari consumatoare sunt Floreasca, Fundeni şi
Spitalul Universitar de Urgenţă. Colectăm, anual, cam 40.000 de litri, dar cantitatea este sub necesarul acestora", a explicat dr. Goşa, cu ocazia finalizării lucrărilor la noua clădire a Centrului de Trasfuzii Bucureşti, în cadrul programului "O şansă pentru viaţă", lansat de Asociaţia React şi Vodafone.

Potrivit medicului, cele mai mari cantităţi de sânge merg pentru transplantul de ficat, de cord, rinichi, medular şi în oncologie. De asemenea, clinicile de chirugie cardiovasculară solicită mult sânge şi produse derivate.

În Centrul de Transfuzii donează, în fiecare lună, aproximativ 5.000 de persoane, care, până acum, erau obligate să stea în unitatea sanitară aproape două ore, pentru a realiza acest lucru. Mai mult, activitatea de donare se desfăşura pe trei etaje. Odată cu renovarea unităţii, timpul de aşteptare a fost redus la jumătate, a precizat directorul.

Proiectul de modernizare constă în renovarea clădirii centrului şi dotarea acestuia cu echipamente informatice. "Până în prezent, a fost renovat parterul clădirii, iar Vodafone România a donat zece echipamente informatice pentru crearea unei baze de date electronice centralizate ale persoanelor care vin să doneze sânge la Centrul de Transfuzii Bucureşti", a spus Florina Tănase, director la Vodafone România.

Numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2 la sută din populaţie, faţă de media europeană de 10 la sută.
"O şansă pentru viaţă" este cel mai amplu program naţional de donare de sânge, cu ajutorul căruia, în Bucureşti, în ultimii patru ani, au fost salvate peste 140.000 de persoane.

Construit în 1952, Centrul de Transfuzii Bucureşti nu a mai fost renovat de la înfiinţare. "De aceea, am decis să continuăm programul cu renovarea acestei instituţii atât de importante pentru salvarea de vieţiii omeneşti. Am finalizat de renovat parterul clădirii, iar prin recompartimentarea spaţiului de recepţie şi administrativ, timpul de asteptare al donatorilor s-a redus cu 50%. În lunile următoare, vom extinde lucrările de modernizare şi la celelalte zone destinate donatorilor. Până în prezent, peste 100.000 de persoane au donat sânge, dintre care 2.000 de angajaţi Vodafone", a mai spus Florina Tănase.

În prezent, Centrul de Transfuzii Bucureşti dispune de o sală de aşteptare şi o zonă de recepţie a donatorilor, amenajate şi dotate în conformitate cu standardele europene. Valoarea lucrărilor de renovare şi dotare cu echipamente informatice se ridică la 33.000 euro, Vodafone România contribuind cu 23.000 euro, iar restul de 10.000 euro fiind donat de către comunitate, în urma campaniei de strângere de fonduri iniţiate de Asociaţia React în 2011.

Valoarea totală pentru renovarea întregului centru se ridică la 100.000 euro. Totodată, Centrul de Transfuzii Bucureşti beneficiază de o ambulanţă donată de Vodafone România în 2010, pentru a îmbunătăţi cu până la 30 la sută timpul de livrare a sângelui către spitalele bucureştene şi, implicit, către pacienţi.


București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite