Piața Charles de Gaulle s-a numit Hitler în ’40 și Stalin în ’47, după cum a bătut vântul intereselor . Află povestea fascinantă FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Charles de Gaulle, una dintre cele mai importante piețe ale Capitalei, a avut un destin interesant, schimbându-și numele în mai multe rânduri, în funcție de interesele socio-economice ale vremurilor.

Istoricul Lavinia Betea, profesor universitar de psiho-sociologie, a povestit pentru „Adevărul‟ cum și-au pus amprenta tumultuoasele etape istorice prin care a trecut țara noastră pe celebra Piață Charles de Gaulle. Primul său nume a fost Piața Jianu, după cum îl chema pe unul dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu în anul 1821.

INCREDIBIL Cum au șters autoritățile istoria românilor, „de dragul” ungurimii. Ce victorie importantă a Armatei a fost eliminată de pe Arcul de Triumf FOTOLGALERIE

Antonescu a numit piața după Hitler

În 1940, odată cu venirea la putere a Generalului Ion Antonescu, se schimbă și soarta amplasamentului din nordul Capitalei. Dată fiind înțelegerea dintre Antonescu și legionari, Piața Jianu a primit numele liderului nazist Adolf Hitler. Denumirea nu a rezistat foarte mult, întrucât, după 23 august 1944, zona și-a primit înapoi titulatura de Piața Jianu.

image
image
image

Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini spectaculoase cu Piața Charles de Gaulle!

Statuia lui Stalin, la loc de cinste

Abolirea monarhiei din decembrie 1947 a schimbat și destinul amplasamentul din nord. Așadar, datorită faptului că, după război, URSS a devenit aliata României, Piața Jianu s-a transformat în Piața Generalissim I. V. Stalin. Mai mult, o statuie a conducătorului sovietic a fost montată la loc de cinste, la intrarea în Parcul Herăstrău, unde în prezent se află monumentul lui Charles de Gaulle.

image

Așa arăta piața pe vremea când purta numele lui Stalin

Statuia lui Stalin a existat între anii 1951 și 1962. După ce se aflase de ani buni despre cultul personalității și crimele lui Stalin, statuia a fost demolată „pe furiș‟ într-o noapte din vara anului 1962. Nu mai puțin de patru tancuri și 12 buldozere au ras monumentul în numai câteva ceasuri. Imediat, Piața Stalin a fost botezată Piața Aviatorilor, după statuia Eroilor Aerului, situată în apropiere.

Povestea Arcului de Triumf: Rușinea „Micului Paris‟. Monumentul-simbol a fost blamat de interbelici și mutilat de comuniști FOTO-VIDEO

Charles de Gaulle, pentru prietenii francezi

După căderea comunismului din 1989, pe fondul prieteniei româno-franceze, zona a primit numele lui Charles de Gaulle, fost președinte al Franței și o personalitate marcantă a Rezistenței Franceze din vremea ocupației naziste. Totodată, în piață s-a introdus și sensul giratoriu care funcționează și astăzi. În 1997, în centrul rondului a fost amplasată Crucea secolului, cunoscută de bucureșteni sub numele de „bănuțul‟ sau „nasturele‟.  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite