Percheziţii de amploare în Bucureşti: FBI-ul caută 17 indivizi care au produs un prejudiciu de şase milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţerii de la Secret Service şi FBI, efectuează 15 percheziţii în Bucureşti, dar şi în alte judeţe, pentru a găsi 17 persoane suspectate de infracţiuni informatice, care au produs un prejudiciu de peste şase milioane de euro.

Procurorii DIICOT fac cercetări azi, 18 aprilie 2012, pentru a destrucura un grup infracţional specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice. Ancheta se desfăşoară în colaborare cu ofiţeri ai Secred Service şi FBI.

Percheziţiile au loc la şase adrese din Bucureşti, trei din municipiul Constanţa, precum şi în Sinaia, Piteşti, Brăila, Craiova, Sibiu şi comuna Fintea din judeţul Dâmboviţa. În urma descinderilor, 17 persoane vor fi use la sediul DIICOT-Serviciul Teritorial Ploieşti pentru a fi audiate.

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2010 - aprilie 2012, Alexandru Ghica şi Mihai Valentin Ursu au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat alte 11 persoane, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin accesarea fără drept a unor sisteme informatice, prin încălcarea măsurilor de securitate.

"Învinuiţii au obţinut, prin intermediul unor aplicaţii informatice puse la dispoziţie de către învinuitul Ene Alin Gabriel, date informatice - ip-uri, user, parola, ale unor conturi de SIP şi VOIP, pe care le-au utilizat ulterior pentru a apela numere cu suprataxă din străinătate (Marea Britanie, Germania, Spania, Taiwan, Siera Leone etc), obţinând un procent de 10-15% din valoarea apelurilor pe minut", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Un alt membru al grupării, Ene Gabriel, este acuzat că a perturbat grav, fără drept, funcţionarea unui site oficial, pe care l-a accesat ilegal, redirecţionând clienţii care accesau site-ul către o aplicaţie pirat şi ulterior către o pagină contrafăcută.

Totodată, procurorii îi acuză pe Petru Etcu şi Eugen George Ghiţă că, în perioada septembrie 2011 - aprilie 2012, au postat pe site-uri specializate din Statele Unite ale Americii anunţuri de vânzare a unor autoturisme de lux, solicitând potenţialilor clienţi fie un avans din preţ, fie datele unor conturi sau carduri bancare.

"Datele astfel obţinute au fost utilizate în mod fraudulos pentru transferul unor sume substanţiale de bani din contul titularilor în conturile învinuiţilor", au precizat procurorii.

Valoarea prejudiciului cauzat de membrii grupării infracţionale depăşeşte suma de şase milioane de euro.

Procurorii DIICOT au colaborat în instrumentarea cauzei cu ofiţerii din cadrul Secret Service şi FBI.

Cercetările în cauză au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti, iar percheziţiile au fost efectuate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării "Matei Basarab" Ploieşti.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite