Ce-şi doresc bucureştenii de la viitorii primari. Societatea civilă cere angajamentul edililor printr-un pact

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 50 de ONG-uri au lansat o nouă versiune a Pactului pentru Bucureşti, document pe care societatea civilă şi-l doreşte asumat de toţi candidaţii la alegerile din Capitală, pentru ca ulterior să fie şi pus în practică

Cele 47 de organizaţii non-guvernamentale (ONG) membre ale Platformei pentru Bucureşti au prezentat marţi seară o nouă versiune a pactului pe care îl propun candidaţilor din Bucureşti la alegerile locale din 10 iunie. Pactul pentru Bucureşti 2 prezintă principalele direcţii de dezvoltare pe care, în opinia reprezentanţilor coaliţiei de ONG-uri, Capitala trebuie să le urmărească pentru următorii patru ani.

Document realist

Potrivit lui Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch Bucureşti – Agenția de Monitorizare a Presei, una dintre organizaţiile care fac parte din coaliţie, dacă la pactul din 2008 capitolele acestuia au fost realizate separat, acum s-a urmărit o armonizare a componentelor documentului, rezultând o viziune despre Bucureşti.

Totodată, documentul a fost discutat şi cu arhitecţii şefi de la primăriile de sector şi de la Primăria Capitalei, care s-au pronunţat în legătură cu realismul măsurilor propuse. „Sistemul de elaborare a actualei variante a fost mai integrator şi există o prevalidare că ceea ce cerem noi acolo se poate face în Bucureşti, nu sunt aspiraţiile nearealiste ale unor utopici“, a declarat Toma.

Conform Irinei Zamfirescu, reprezentanta Platformei pentru București, diferenţa majoră între pactul de acum patru ani şi cel de acum constă în introducerea în noul document a unor capitole dedicate protecţiei sociale şi protecţiei animalelor. În plus, a fost introdusă o solicitare pentru ca Primăria Capitalei să înceapă un demers pentru Legea Bucureştiului.

„Ne dăm seama că, în termeni de atribuţii, Primăria Capitalei nu poate face ceva efectiv, dar ar trebui cumva să fie cel puţin parte egală de dialog cu Guvernul şi Parlamentul când vine vorba de schimbarea Legii Bucureştiului, este nevoie de o schimbare administrativă în Bucureşti“, a spus Zamfirescu.

În plus, acum va fi semnat un acord de cooperare cu candidaţii prin care aceştia se angajează să treacă prin consilii o decizie referitoare la înfiinţarea unor grupuri de lucru formate din consilieri, membrii ai aparatelor tehnice ale primăriilor şi primari care se vor întâlni regulat pentru punerea în aplicare a pactului.

Au semnat ca primarii

Noul pact a preluat multe dintre măsurile din documentul anterior, pentru că acesta nu a fost respectat în cea mai mare parte de actualii aleşi locali, deşi toţi l-au semnat în 2008. Iniţiatorii pactului se aşteptau însă ca mulţi candidaţi nici să nu-l citească, aşa că acum cred că situaţia nu este chiar foarte gravă pentru că au fost, totuşi, realizate câteva dintre măsuri.

„Aşa cum au semnat frenetic ca primarii, noi am zis încă de atunci că nici nu îl vor citi vreodată. Faţă de această aşteptare mult mai pesimistă, situaţia este un picuţ mai puţin gravă“, a spus Mircea Toma. Una dintre măsurile realizate ar fi cea referitoare la introducerea unui bilet care poate fi folosit la metrou şi în mijloacele de transport în comun de suprafaţă.

Potrivit Irinei Zamfirescu, printre măsurile realizate ar mai fi înfiinţarea unui birou unic la Primăria Sectorului 6, reabilitarea şi transformarea într-un centru cultural a Casei Eliad de către Primăria Sectorului 6 şi achiziţionarea unui dispozitiv mobil pentru măsurarea calităţii aerului de către Primăria Capitalei. Platforma pentru Bucureşti va premia săptămâna viitoare proiectele realizate.          

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite