Speranță pentru oamenii străzii: Peste 6.000 de persoane fără adăpost din Capitală vor primi mâncare, îmbrăcăminte și asistență medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 6.000 de persoane fără adăpost din Bucureşti, copii şi adulţi, vor beneficia de ajutor de urgenţă constând în mâncare, igienă, îmbrăcăminte, dar şi în servicicii de asistenţă socială şi medicală, printr-un program în valoare de 50.000 de euro, implementat de Samusocial şi Fundaţia Parada.

Asociaţia Samusocial şi Fundaţia Parada au lansat "Programul de ajutor de urgenţă pentru copiii şi adulţii străzii din Bucureşti", în cadrul căruia echipele mobile ale celor două organizaţii neguvernamentale vor patrula străzile Capitalei pentru a identifica copii şi adulţi ai străzii care au nevoie de ajutor.

Pe lângă nevoile elementare - mâncare, igienă, îmbrăcăminte şi încălţăminte -, beneficiarii vor primi servicii de asistenţă socială şi medicală, precum şi acompaniere pentru reintegrare socio-profesională.

Potrivit estimărilor, pe raza Bucureştiului sunt între 800 şi 1.300 de copii şi bebeluşi ai străzii şi peste 5.000 de adulţi, inclusiv femei izolate, familii cu copii, persoane vârstnice escrocate, tineri adulţi provenind din case de copii, foşti copii ai străzii, persoane cu probleme de sănătate mintală.

"Atât copiii, cât şi persoanele adulte fără adăpost trăiesc în condiţii de igienă, medicale, alimentare şi sociale foarte precare: în stradă, în canale, case dezafectate, case părăsite, pieţe, scări de bloc, parcuri sau alte locuri ce pot fi transformate în locuri de adăpostire", spun reprezentanții asociațiilor.

Samusocial din România, singura organizaţie neguvernamentală din Bucureşti care oferă asistenţă socială şi medicală direct în stradă adulţilor fără adăpost, precizează că situaţia adulţilor străzii se agravează de la o zi la alta din cauza oscilaţiilor politico-economice.

"Odată cu instalarea crizei economice a crescut simţitor numărul adulţilor străzii, în urma pierderii locurilor de muncă şi a imposibilităţii de plată a întreţinerii şi utilităţilor. Odată ajunşi într-o astfel de situaţie de criză, oameni care până în acel moment s-au ştiut cu loc de muncă «pe viaţă», cu familie, cu prieteni, n-au mai ştiut cui să ceară ajutor şi ce să facă pentru a se repune pe picioare. Rolul echipelor mobile este să-i identifice în stradă şi să demareze procesul de asistenţă socială, medicală şi de reinserţie", precizează directorul executiv de la Samusocial România, Sabina Nicolae.

Fundaţia Parada sprijină în cadrul proiectului copiii şi tinerii prin intermediul unor servicii integrate de asistenţă socială, educativ-formative şi de integrare socio-profesională.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite