IMAGINI SPECTACULOASE Capodopere în subteran: Cele mai frumoase stații de metrou din lume arată ca niște castele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metroul bucureștean, chiar dacă este singurul mijloc de transport subteran din întreaga țară, nu se poate lăuda cu un aspect admirabil al stațiilor. Alte metropole din întreaga lume au transformat galeriile de sub pământ în adevărate opere de artă.

De exemplu, magistralele rusești se bucură de reale obiective turistice pe post de stații de metrou. Kievskaya Station este una dintre cele mai faimoase și spectaculoase stații de metrou din Moscova. Aceasta a fost inaugurată în anul 1937 și a reprezentat un punct de interes pentru Stalin, care a supravegheat-o îndeaproape. Era normal să fie așa. Stația arată ca o încăpere elegantă dintr-un castel, pereții fiind îmbrăcați în mozaicuri care ilustrează prietenia dintre poporul rus și cel ucrainean.

Candelabre din cristal sub pământ

Stația Komsomolskaya concurează și ea cu sălile luxoase ale unui palat. Aceasta este împodobită cu picturi realizate de cei mai buni artiști din Rusia și este iluminată cu impresionante candelabre din cristal. Unul singur cântărește câteva tone.  O altă stație cu care Rusia se mândrește este Novoslobodskaya. Aici pot fi admirate nu mai puțin de 32 de vitralii spectaculoase, realizate manual în Lituania. 

image
image
image

Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu stațiile de metrou!

Bogăția din Dubai și-a pus amprenta și pe sistemul de transport subteran. Turiștii din Emiratele Arabe pot admira stații de metrou în formă de scoici, îmbodobite cu ornamente inspirate din elementele naturii. Acestea ies în evidență și prin candelabrele uriașe care îmbracă tavanul stațiilor.

O altă stație subterană fabuloasă este Canary Wharf din Londra, care este și cea mai veche stație de metrou din lume. Amplasată în inima capitalei britanice, Canafy Wharf a fost reamenajată în anul 1999, iar în prezent are un aspect modernist, cu decorațiuni din sticlă și fier.

Spații verzi la metrou

Al doilea oraș ca mărime din Taiwan, Kaohsiung, beneficiază de un sistem de metrou ieșit din comun. De exemplu, stația Central Park este decorată cu spații verzi și cu ornamente care imită floarea soarelui. Arhitectura a fost realizată de celebrul Richard Rogers.

image
image
image

Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu stațiile de metrou!

Olaias Station din Lisabona este pe cât de modernă, pe atât de interesantă, ieșind în evidență prin designul multicolor și original. Ideea le-a aparținut unor artiști portughezi, care au creat o adevărată operă de artă contemporană.

Pereți de piatră pictată

De asemenea, suedezii au folosit o modalitate inedită de a-și decora stațiile de metrou. Spre exemplu, T-Centralen Station din Stockholm este unică prin faptul că a fost păstrat aspectul tunelului proaspăt săpat. Astfel, pereții ciopliți în piatră nu au fost finisați, ci au fost direct pictați. Opera de artă datează din 1975.  

image
image

Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu stațiile de metrou!

Francezii din orașul Lille se pot lăuda cu renumita stație de metrou Porte de Valenciennes. Arhitectura este deosebită, mai ales prin prezența unei mâini imense din bronz care susține un stâlp. 

Stația Dülferstraße din München este decorată într-un stil clasic, nemțesc, dar îmbogățită cu un design multicolor. Același lucru se poate spune și despre stația U-Bahn, tot din München, care se bucură de un design minimalist, dar foarte aspectuos.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite