FOTO-VIDEO Cum să te fereşti de hoţi şi de tâlhari. Află care sunt metodele cele mai des folosite de infractori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că umblăm pe stradă, fie că scoatem bani din bancomat sau fie că suntem în maşină, există mereu riscul ca hoţii să ne tâlhărească. „Adevărul“ îţi prezintă metodele cele mai des folosite la furturi.

Aceste metode de tâlhărit folosite de hoţi au ajuns atât de cunoscute, încât au primit şi nume. „Metoda somnului“, „metoda rănitului“ sau „metoda ziarul“ sunt doar câteva dintre sutele de astfel de „soluţii“ pentru furt.

Parcurile, zonele aglomerate sau mijloacele de transport în comun sunt locuri preferate de tâlharii de stradă. Una dintre cele mai folosite metode în parcurile bucureştene, în general în locurile frecventate de îndrăgostiţi, este „metoda banii sau viaţa“. După ce îşi fixează ţinta, hoţul se aproprie de cei doi şi îi cere bărbatului un foc. Până când acesta scoate bricheta, tâlharul îi pune victimei cuţitul la gât şi îi cere portofelul.

Tot în parcuri se mai foloseşte şi „metoda somnului“, care funcţionează astfel: după ce îşi alege victima (de obicei femei), hoţul o loveşte în cap cu piatra pe care o are pregătită în buzunar. Aceasta îşi pierde cunoştinţa, iar agresorul fuge cu geanta şi cu alte produse de valoare.



Tramvaiele şi autobuzele, casa infractorilor

Mijloacele de transport în comun sunt locuri aglomerate, unde oamenii se înghesuie, mai ales la orele de vârf, perioada din zi preferată de infractori.

Aici, acţiunea se petrece în doi. Unul dintre tâlhari se împinge în victimă, iar cu cotul ridică geanta de pe umărul femeii. În acest timp, al doilea taie cu un cuţit sau cu o lamă baretele, înşfacă geanta, coboară şi fuge. Această acţiune este "botezată" "metoda taie geanta şi fugi".



Dacă obişnuiţi să purtaţi lănţişoare de aur, trebuie să ştiţi că există şi „metoda lănţişorului smuls“ şi este aplicată tot în mijloacele de transport în comun. Hoţul îşi alege victima, aşteaptă momentul în care autobuzul sau tramvaiul ajunge în staţie, iar când se deschid uşile acest smulge lănţişorul şi o ia la sănătoasa.



Tâlhăritul şoferilor în timp ce aceştia conduc este o operaţiune dificilă, dar nimic nu e imposibil pentru hoţi. Pentru acest gen de infracţiuni, există „metoda rănitului“, care de asemenea se practică în doi. Unul dintre ei se prăbuşeşte pe carosabil, în faţa maşinii care se apropie, prefăcându-se că a leşinat. În timp ce victima coboară din maşină şi vine să-l ajute, complicele acestuia fură tot ce prinde din maşină.

Nici măcar pensionarii nu sunt scăpaţi de această sete a infractorilor pentru furturi şi tâlhării. Pentru ei s-a inventat „metoda judoka“. Această operaţiune se practică într-un grup de cel puţin trei persoane. Bărbatul este urmărit până când intră în sucursala băncii pentru a-şi ridica pensia. Hoţii îl aşteaptă să iasă şi încep să-l bruscheze. Unul dintre ei îl trage pe pensionar de curea, iar ceilalţi doi îi smulg banii sau portofelul din buzunar.

Cum se fură din maşini

image
image
image

Apoi, mai există şi hoţii care fură din maşini. Şi aceştia, de asemenea, au propriile lor metode. „Metoda nu-mi porneşte maşina“ este una dintre ele şi se operează în doi. Un bărbat face semne disperat de pe marginea drumului, la ieşirea din benzinărie sau într-o parcare, că nu-i porneşte maşina. Victima opreşte să-l ajute, iar acesta îi propune să se urce la volan, ca el să împingă. În tot acest timp, un alt bărbat care iese parcă de nicăieri, începe să golească maşina bunului samaritean.

„Metoda penei“ este, de asemenea, destul de folosită. Când şoferul este oprit pe marginea drumului pentru că a făcut o pană şi îşi schimbă roata, hoţul acţionează şi fură ce prinde din maşină.

Însă pe departe cea mai folosită metodă în zilele noastre, este „metoda telecomenzii“. Atunci când victima coboară din maşină şi apasă butonul de închidere, uşile nu se mai blochează pentru că infractorul deţine o telecomandă care bruiează semnalele. Şoferul pleacă liniştit crezând câ are autoturismul închis, iar tâlharul goleşte maşina de toate lucrurile de valoare.

Bancomatul, preferatul hoţilor

O mină de aur în „sectorul“ furturilor sunt ATM-urile sau aparatele de schimb valutar. Aici intervin cele mai ingenioase metode, întrucât este vorba de o maşinărie.

Una dintre acestea este „metoda capcana pentru bani“. Hoţii montează o dublă bandă adezivă care lipeşte un dispozitiv special de bancomat. Banda se montează în fanta pe unde ies banii. Atunci când victima efectuează o tranzacţie, pe ecranul ATM-ului apare „Tranzacţie reuşită“, însă banii rămân în dispozitivul tâlharilor. Această metodă se bazează în principal pe lipsa de răbdare a românilor.

Un alt mod de a fura bani din bancomat este şi „metoda tastatura falsă“. Pe tastatura bancomatului se lipeşte o a doua tastatură foarte subţire cu aspect identic, foarte greu de depistat. În timp ce clientul băncii respective tastează codul PIN, tastatura falsă îl înregistrează în  memoria proprie.



Însă asta nu e tot. Pentru a fura banii, hoţii au nevoie să cloneze cardul. Astfel, aceştia adaugă un dispozitiv în prelungirea fantei prin care victima introduce cardul, care e de asemenea insezizabil şi care are rolul de a copia banda magnetică a cardului.



Există de asemenea o metodă de furt si pentru automatele de schimb valutar, şi chiar una ingenioasă. Tâlharii au nevoie de pudră de talc, un beţişor de plastic, o bucată de scoci şi o ustensilă specială (un mic harpon). Aceştia pun pe o hârtie pudra de talc şi o introduc de mai multe ori în fanta în care se introduc bancnotele. În fanta de jos, pe unde ies banii schimbaţi, hoţii introduc betişorul de plastic înfăşurat în scoci.

Astfel, în momentul în care victima încearcă să schimbe o sumă de bani, aparatul plin de pudră de talc nu mai reuşeşte să citească dacă bancnota este falsă sau nu, motiv pentru care o returnează prin fanta prin care ies banii. Acolo însă se află beţişorul înfăşurat în scoci, iar hârtia rămâne înăuntru. Clientul pleacă crezând că automatul e defect, iar hoţii folosesc ustensila specială pentru a sustrage bancnota blocată.

Chiar dacă au apărut „soluţiile ingenioase“, unii infractori nu renunţă la metodele clasice, respectiv „metoda ziarul“. Hoţul pândeşte victima până când aceasta introduce cardul în bancomat, se apropie de ea, aşteaptă ca persoana respectivă să retragă o sumă de bani, iar în acel moment plasează un ziar între aceasta şi bancomat, insistând să-l cumpere. În acest timp, până când victima începe să-l bruscheze, hoţul reuşeşte să sustragă banii din ATM. VEZI VIDEO!

image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite