Cât ne costă maidanezii? În patru luni, statul a plătit 2,5 milioane de euro pentru tratamentul bucureştenilor muşcaţi de câini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, nu mai puţin de 5.836 de bucureşteni au fost muşcaţi de maidanezi, potrivit Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”. Câinii maidanezi din Capitală au creat o gaură în bugetul statului de 2,5 milioane de euro, bani cheltuiţi pe tratamentul celor care au avut de-a face cu colţii câinilor comunitari.

Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât din totalul de 5.836 de persoane muşcate de câinii comunitari, 1.122 sunt copii. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Matei Balș din Capitală, a declarat pentru jurnaliştii de la B365.ro că  fiecare muşcătura a unui maidanez costă statul nu mai puţin de 2.000 de lei.

Potrivit managerului instituţiei, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2012, la Centrul antirabic al Institutului “Matei Balș” s-au prezentat 5.836 de persoane mușcate de câini. Dintre acestea, 4.794 au fost vaccinate antirabic, 4.362 antitetanos, iar 288 au primit și ser antirabic.

Cu toate că pacientului nu I se cere nici un ban, suma necesară tratamentului vine de la bugetul statului. Potrivit unei statistici a spitalului Matei Balş, în luna aprilie, cele mai multe persoane mușcate de câini au provenit din Sectorul 2.

Un loc în adăposturi  la 1.000 de câini pe stradă

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), instituţie subordonată Primăriei Capitalei, estimează că în Bucureşti sunt aproximativ 50.000 de câini fără stăpân. Pentru aceştia, municipalitatea dispune 500 de locuri în cele două adăposturi destinate maidanezilor.

Potrivit site-ului de ştiri B365.ro  la sfârşitul anului trecut, ASPA a început extinderea celui de la Mihăileşti. Noul adăpost va avea o suprafaţă construită de 950 de metri pătraţi şi va asigura aproximativ 450 de locuri pentru câinii fără stăpân. La acestea se adaugă alte 56 de locuri în padocul exterior. Concomitent cu ridicarea noii clădiri, municipalitatea a realizat şi lucrări de reparaţii capitale la vechea hală, dar şi la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite