Bogaţii din Otopeni trag apa peste lacurile de lângă Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilfov Proprietarii de bazine piscicole de lângă Otopeni au intrat în alertă după ce au găsit în apă tone de peşti morţi. Oamenii spun că apa care omoară vietăţile provine de la două cartiere rezidenţiale din apropiere.

Lacurile din jurul Capitalei sunt poluate permanent de ape uzate provenite din diverse surse. Amenzile aplicate de Garda de Mediu nu i-au potolit pe poluatori.  Situaţia îi afectează atât pe locuitorii din zonă, cât şi pe administratorii fermelor piscicole.

Proprietarii de bălţi din comuna Ştefăneşti, Ilfov, se luptă de zece ani cu dezvoltatorii a două cartiere de lux: Cosmopolis, aparţinând firmei Opus Land Development, şi Sydney, al South Pacific Construcţii. Ei spun că apa uzată este vărsată ilegal în canalele de desecare din zonă şi că mai apoi ajunge în bazinele piscicole şi otrăveşte peştii. 

Staţie de epurare defectă

Pavel Gheorghe, administratorul bazinului piscicol Ştefăneşti, a depus zeci de sesizări la autorităţi. Ca urmare a infectării apei, numai anul acesta, omul a rămas fără 12 tone de peşte.

Paguba: 80.000 de lei. Controalele făcute de comisarii Gărzii de Mediu şi de un inspector guvernamental al Prefecturii Ilfov s-au lăsat cu amenzi de 250.000 de lei date celor două firme de construcţii. Amendată a fost şi Primăria Otopeni, pentru faptul că apa care iese din staţia de epurare a oraşului e tot murdară. Acest lucru e dovedit de analizele de laborator făcute de specialişti de la Mediu şi de la Direcţia de Sănătate Publică.

Apa murdară de la Otopeni ajunge într-unul dintre canalele de desecare (CC3), care se varsă apoi în lacurile Tunari, Creţuleasa şi Ştefăneşti.
În aceeaşi zonă se află şi două cartiere rezidenţiale – Cosmopolis şi Sydney. Cosmopolis are o staţie de epurare a apei care însă nu funcţionează în parametrii corecţi.

Reprezentanţii companiei Opus Land Development, cei care administrează cartierul Cosmopolis, neagă însă că ar avea o problemă cu apele uzate. „Staţia de epurare din incinta complexului este în perfectă stare de funcţionare şi lucrează la standarde normale, având toate avizele la zi”, a declarat Claudia Nedelcu, marketing manager al firmei.

Bogaţii şi-au improvizat canalizare

În urma unui control recent efectuat la Cosmopolis, inspectorii de mediu au găsit o conductă dezafectată, improvizată pentru a evacua apele uzate direct în canalul de desecare. Pentru aceasta, societatea a fost amendată cu încă 60.000 de lei.

Firma SC South Pacific Construcţii SRL, cea care administrează complexul Sydney, a fost amendată cu 75.000 de lei pentru că nu a prezentat buletinele de analiză privind calitatea apelor epurate. În 2011, societatea a mai primit o amendă de 35.000 de lei din acelaşi motiv. Firma SC South
Pacific Construcţii SRL nu a putut fi contactată pentru a exprima un punct de vedere.

„Garda de Mediu i-a obligat pe reprezentanţii cartierului rezidenţial să pună în funcţiune staţia de epurare cu termenul limită 21 martie. Bineînţeles că nu i-au dat drumul nici până acum!“, a spus administratorul bazinului piscicol Ştefăneşti.

Situaţia este trasă la indigo şi în cazul lacului Creţuleasa, tot din judeţul Ilfov. Proprietarul bălţii, Emilia Ţicu, a făcut de asemenea sesizare către Apele Române. Femeia spune că peştii din baltă sunt otrăviţi cu dejecţiile care sunt deversate regulat din vidanjele care le colectează din Otopeni.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite