Cartierele Capitalei, colorate în distracție și cultură. Vezi unde sunt cele mai bune locuri de shoping, petrecere a timpului liber sau mers la teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Inima orașului și cartierele din nord sunt cele mai atrăgătoare în materie de distracție, incursiuni culturale și spațiu verde, în timp ce sectorul 6 este gazda perfectă pentru pasionații de shopping        

Spune-mi ce-ți place să faci în timpul liber, ca să-ți spun în ce cartier să te plimbi! Centrul este, indubitabil, cea mai bogată zonă atât în materie de divertisment, cât și în câmpul cultural și al monumentelor cu valoare istorică. Zonele atracțiilor cu încărcătură culturală se întind până în nordul Capitalei. Tot în această regiune, bucureștenii se pot bucura de adevărate oaze de spațiu verde, unde parcurile, pădurile și lacurile sunt la ele acasă. Când vine vorba despre cumpărături, sectorul 6 găzduiește cele mai importante centre comerciale din oraș.

Nordul, perfect pentru relaxare în aer liber
Bucureștenii care preferă relaxarea în aer liber și plimbările prin natură pot alege unul dintre numeroasele parcuri, păduri și lacuri din sectorul 1, acesta fiind pe primul loc în topul „verde”. La polul opus se află sectorul 2, care stă cel mai prost la capitolul spaţii verzi.

Potrivit Cadastrului Verde stabilit de Primăria Municipiului București (PMB), în anul 2011, fiecare locuitor al Capitalei beneficiază de 23, 21 metri de spațiu verde. Sectorul 1 este cea mai înverzită zonă a orașului, cu 77,19 metri pe cap de locuitor, de circa opt ori mai mult decât în celelalte cinci sectoare.

De asemenea, fiecărui bucureștean din sectorul 1 îi revin 2,44 arbori. Sectorul 4 se află pe locul al doilea în clasament, fiecare cetățean având 21,12 metri de spațiu verde și 0,78 arbori pe cap de locuitor, urmat de sectorul 6, cu 17,71 metri de verdeață și 0,75 arbori pentru fiecare cetățean, și de sectorul 3, cu 16,27 metri de spațiu verde și 0,63 arbori pentru un bucureștean. Pe locurile codașe ale topului „verde” se află sectoarele 5 și 2, cu 12,80 metri, respectiv 12,43 metri de spațiu verde pe cap de locuitor, și cu 0,69, respectiv 0,55 arbori pentru fiecare orășean.  

Oază de parcuri și păduri
În nordul Capitalei, cea mai „verde” zonă a orașului, se întind zece parcuri, ce însumează o suprafață totală de peste 4.600 de kilometri pătrați. Printre acestea se numără Herăstrău, Cișmigiu, Bazilescu, Kiseleff și Plevnei. Cel dintâi este cel mai mare parc al Bucureștiului, având o suprafață de aproape 1.300.000 de metri pătrați. Herăstrău găzduiește câteva atracții turistice, printre care Muzeul Satului și plimbările cu vaporașul ori cu bărcile pe lac.

Pe de altă parte, parcul Cișmigiu are o suprafață considerabil mai mică, aproape 140.000 de metri pătrați, însă este cea mai veche și mai frumoasă grădină publică a orașului, fiind proiectată după modelul grădinilor englezești de arhitectul vienez Carl Friederich Wilhelm Mayer.

De asemenea, iubitorii de natură pot avea parte de plimbări reușite în una dintre cele trei păduri ale sectorului 1: Băneasa, Mogoșoaia și Tunari, care însumează o suprafață totală de 31,5 kilometri pătrați.

Cel mai mare și modern mall, în sectorul 6

Bucureștenii care își petrec timpul liber căutând cele mai bune oferte și care se distrează în timp ce fac cumpărături, beneficiază de 16 malluri, unele mai ofertante decât altele. Cea mai dotată zonă în materie de centre comerciale este sectorul 6, care găzduiește nu mai puțin de patru malluri (Afi Palace Cotroceni, Plaza România, Militari Shopping Center și Fashion House Outlet), dintre care Afi Palace Cotroceni este cel mai mare și cel mai modern complex din țară. Centrul comercial dispune de 300 de magazine, de un hipermarket deschis non-stop, de un cinematograf cu 20 de săli de ultimă generație și de primul IMAX (cinema 3D) din România. Cei care doresc să ia o pauză de la vizitarea sutelor de magazine din Afi Palace, se pot îndrepta către zonele de distracție, care cuprind cel mai mare patinoar și cea mai mare pistă de karting din interiorul unui mall, perete pentru escaladă, pistă pentru biciclete, lac cu bărcuțe electrice și locuri de joacă pentru copii.

Alte sectoare atractive în materie de complexe comerciale sunt 3 și 4, care găzduiesc fiecare câte patru malluri. În sectorul 3 se află Unirea Shopping Center, București Mall, Titan Mall și Damian Mall, iar în sectorul 4 bucureștenii pot alege dintre Sun Plaza, City Mall, Grand Arena și Vitantis Shopping Center.

Locuitorii sectorului 1 pot merge la cumpărături în Băneasa Shopping City, al doilea cel mai mare mall din Capitală, cu peste 200 de magazine cu cele mai cunoscute branduri din țară. În apropiere de centrul comercial se află și micul, dar elegantul mall, Jolie Ville.

La capitolul shopping, cel mai prost stau sectoarele 5 și 2, în care se situează câte un singur mall, Liberty Center în sectorul 5 și Magazinul Universal Dragonul Roșu în sectorul 2. 

Bucureștenii au la dispoziție nu mai puțin de 16 malluri

Calea Victoriei, oază de cultură
Cei interesați de cultură se vor simți excelent în Centrul Vechi și în zona de nord a Capitalei care abundă în monumente istorice cu o arhitectură remarcabilă. Cei care preferă plimbările culturale mai lungi se pot delecta, pe Calea Victoriei, cu adevărate embleme ale Bucureștiului, precum Muzeul de Istorie, clădirea CEC, Casa Armatei, Palatul Telefoanelor, Teatrul de Comedie, Palatul Regal, Ateneul Român și Casa Cantacuzino . Odată ajunși în Piața Victoriei, cei interesanți de știință sau de tradiție pot face câte un popas la trei muzee foarte cunoscute: Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul de Geologie și Muzeul Țăranului Român.

Promenada culturală continuă spre nord cu Arcul de Triumf, Parcul Herăstrău și Muzeul Satului.
La polul opus, cartierele din sudul Capitalei, precum Ferentari, Berceni sau Rahova, sunt sărăcăcioase în materie de atracții culturale. „Bucureștiul e împărțit în două: nordul e bogat, în timp ce sudul e sărac. Acolo nu s-au conservat aproape deloc monumentele importante”, a declarat Silvia Cofescu, autoarea ghidului turistic al Capitalei. 

Localuri pentru toate gusturile
Cea mai vie și mai diversificată zonă în materie de distracție este Centrul Vechi, unde, seară de seară, petrecăreţii umplu cele peste 140 de localuri. Aici există modalități de distracție pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele, de la cafenele sofisticate până la baruri pentru studenți, de la berării exclusiviste, unde o bere costă și 300 de lei, până la cele în care berea se bea la găleată. Centrul Istoric găzduiește numeroare cluburi, atât pentru cei cu preferințe rafinate, cât și pentru tinerii mai puțin pretențioși. 

Adepții cafenelelor elegante pot alege dintre cele peste 25 de localuri situate pe Bulevardul Decebal, care și-a câștigat renumele de „Champs Elysees” al Bucureștiului.

Cei mai pretențioși se pot îndrepta către zona de nord a Capitalei, unde își pot petrece timpul într-unul dintre pub-urile „de fițe” din zona Dorobanți, cunoscută drept oaza vedetelor și a celor înstăriți. 


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite